5.2.2018

Collegepaita twistillä (1/2)

Kokeilen nyt keskeneräisen työn ja näin ollen myös keskeneräisen postauksen julkaisua..! Koska haluaisin blogissani näyttää työvaiheet ja ompeluprojektin etenemistä - niinkuin se todellisuudessa minulla etenee, julkaisen tekoprosessia vaiheittain. Ainakin nyt se tuntuu hyvältä idealta, mutta katsotaan toimiiko käytännössä. Nyt toivon kommentteja! Ärsyttääkö, kun ei näe samalla lukukerralla projektia A:sta Ö:hön? Onko alkuvaiheen kuvaus liian tylsää? Eikö kiinnosta palata katsomaan ja lukemaan prosessin etenemisestä? Vai onko tämä hyvä idea?

Nyt alkaa siis uusi collegepaitaprojektini. Idea ja inspiraatio lähti Kuosiverstaalta saadusta n. 40cm x 160cm mustaharmaasta Pirunpelto jc:stä. Halusin jotenkin hyödyntää tuon palan omaan vaatteeseeni. (Kaavana Kotiliesi Käsityö 8/2015)Jokin aika sitten pitsikaulukset olivat muotia ompeluprojekteissa ja niistä tulikin mieleeni, että voisin leikata Pirunpelto-kuosissa olevien kivien mukaisesti paidan yläosaan reunuksen. Valitsin toiseksi kankaaksi harmaasävyisen paksumman collegen - Little Marc Jacobs, jonka ostamisesta on niin kauan aikaa, etten muista mistä se on. 

Innostuksissani aloitin työn mittaamatta riittääkö nämä kaksi kangaspalaa koko paitaan.. Yhdistämällä kankaita alkuperäistä suunnitelmaa enemmän, ne onneksi riittivät.


Ensin leikkasin Pirunpellosta kankaan riittävyyden verran etuosan reunukseen. Alaosan kohdistusta helpottamaan leikkasin koko hihakaaren. Sitten otin alaosakankaan ja asettelin sen yläosan ja kaava-arkin kanssa niin, että ylhäällä ja alhaalla on vähän leikkuuvaraa. 

Kiinnitin yläosan nuppineuloilla alaosaan kiinni ja tarkastelin tuota etuosakappaletta peilin kautta päälläni. Mielestäni yläosa oli liian alhaalla rinnalla, joten sitä piti lyhentää sekä vähän muotoilla alareunaa. Asettelin kaavan uudelleen kankaiden päälle ja leikkasin uuden pääntien ja hihakaaret alemmas.


Muotoilin alareunan uudestaan poistamalla muutaman "kiven"

Asettelin kaavan uudestaan kankaalle alemmas - olkalinjan kärkeen ei  nyt jäänyt
saumanvaraa, joten saa nähdä miten vaate valmiina istuu..  Tässä kohtaa alempi kangas
on jo kiinni nuppineuloilla yläkankaassa, joten sitä ei onneksi tarvitse uudestaan kohdistella.

Kun paidan etukappale oli vihdoin valmis, tajusin että nyt kumpaakin kangasta on todella vähän ja epämääräisen kokoiset palat jäljellä. Takakappaleeseen ei riittäisi kummastakaan kokonaista kappaletta. En myöskään saisi molempia hihoja samasta kankaasta. Ajattelin jo, että pitää äkkiä tehdä tilaus Kuosiverstaalle, mutta aloin kuitenkin mallailemaan kaavoja kankaille. Kankaiden pitäisi juuri ja juuri riittää, jos teen taka- ja hihakappaleet samaan tyyliin kuin etukappaleen eli yhdistämällä molempia kuoseja.

Takakappale

Hihoihin kankaita oli tarjolla tämän verran!
Hihatkin sai siis nipinnapin tehtyä yhdistämällä ko. kankaat. Niihin ei valitettavasti riittänyt kapasiteettia enää leikellä kuosin kivien muotoisesti. Katsotaan, mitä tästä syntyy!


Ompelu on alkanut kankaiden yhdistämisellä kokonaisiksi etu-, taka- ja hihakappaleiksi. Etu- ja takakappaleiden muotoillut osat tikkaan tiheällä siksakilla. Ommel jää aaltoilemaan ompelun jäljiltä, mutta vetäytyy kyllä hyvin höyryttämällä ja silittämällä - ompeluvaiheiden yksi tärkein - ellei jopa tärkein vaihe!Silittämisen jälkeen leikkasin alaosakankaan (eli LMJ-kankaan) ylimääräiset pois. Hitaasti ja varovasti nurjalta puolelta, ettei vahingossa leikkaa toista kangasta tai ommelta. Tämä on juuri se vaihe, jossa voi mokata hosumalla - kokemusta on..


Nyt tämä ompeluprojekti jää tauolle - musta resori on nimittäin loppu, samoin musta trikoo! Tilasin niitä jo viime perjantaina lisää, joten projekti pääsee toivottavasti loppuviikolla jo jatkumaan. 

3 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla jään kyllä projektin valmistumista seuraamaan! Jos saisi vinkkiä omiinkin ompeluksiin, sillä collegepaita twistiltä kuulostaa just multa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännittävää muuten tehdä näin, että postaa keskeneräisestä projektista - vähän paineita saada onnistunut työ :D Ei mutta hyvää tämä tekee itsellekin. Vielä ei ole resori- ja trikoopaketti tullut, mutta homma jatkuu Heti, kun ne tulee!

   Poista
 2. Kauniin näköinen! Minä tahtoisin myös muutamat trikookankaat tilata, niin voisin niistä jotain askarrella. Lähinnä tykkään asusteita tehdä meidän perheen pienimmille. Mukavaa näpertämistä.

  VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)