22.2.2018

IN-juttu: kääntöpaljettikuvat

Paljetit, strassit, foliokankaat ja kaikki bling-bling - ihan jees, mutta kovin in-juttu ainakin alakouluissa on nyt kääntöpaljettivaatteet. Paljeteista muodostuva kuva, jota pyyhkäisemällä paljastuu toinen tai toisen värinen kuva ommeltuna esim. paitaan on lasten muotia, joita on pakko saada! Niin myös meidän perheessä. 

Nyt kun lasten vaatekaapit on siivottu (lue projekteista täältä: osa1 ja osa2), on hyvä aika ommella uutta vaatetta. Aliexpressistä valittiin yhdessä tyttären kanssa muutama kääntöpaljettikuva kokeeksi. Noin kuukauden kuluttua tilaus oli kotipostilaatikossa - pakattuna vain ohueen muoviin, jossa kuvat oli melkeinpä ryppyyn sullottuina.. Nalle kuvasta sojottaakin muutama lanka ja irronneita paljetteja. Hinta oli kuitenkin vain noin 1€/kpl (postikuluineen) ja kuva kuitenkin käytettävissä, niin nielen tuon virheen.Tytär on kovasti kysellyt, milloin kissapaita on valmis, joten aloitin siitä. Valitsin harmaapohjaisen pallocollegen ja Paapiin kaavakirjasta Myyry-paitakaavan koossa 122, jota vähän levensin helmasta ja lyhensin hihoja, koska halusin pitkät hiharesorit. Pääntielle, helmaan ja hihoihin valitsin pinkin resorin.Laitoin kissakuvan nuppineuloilla kiinni etukappaleelle kääntäen harsokangasta nurjalle (jälkikäteen ajateltuna olisi voinut myös leikata ylimääräisen harson pois). 
Ompelin kuvan kiinni kankaaseen läheltä paljettien reunaa suoralla tikillä. Maltti on valttia - paljetteja saa vähän väliä pyyhkiä taaksepäin, jotta tikin saa varmasti mahdollisimman lähelle reunaa kuitenkaan osumatta paljetteihin. Ei mikään vaikea ompelus kuitenkaan.

Paidasta tuli kuulemma tosi hyvä ja se tulee päälle ensimmäisenä koulupäivänä hiihtoloman jälkeen. Nyt mietin, että uskaltaakohan tämmösiä paitoja ollenkaan pestä pesukoneessa - edes pesupussissa? Pitäisiköhän varmuuden vuoksi pestä käsin!?
Äitini eli mummin tekemissä tossuvillasukissa

Poika kuulemma kelpuuttaa tiikeri-kuvan, joten tein myös hänelle paidan. Valitsin siihen Kuosiverstaan sinistä collegea sekä ruskean collegepalan, joka on Kierrätyskeskuksen palakankaista poimittu. Ruskeaa collegea ei riitä koko etukappaleelle, joten leikkasin niin, että sitä tulee keskelle, johon ompelen tiikeri-kuvan.


Nyt leikkasin tylliä tai verkkokangasta (mikälie), missä paljetit ovat kiinni enkä siis taittanut kuten tyttären kissapaidassa. Käyttö ja pesut sitten näyttävät kumpiko on parempi vai toimiiko kumpikin tyyli. - Miten sinä olet kiinnittänyt tällaiset paljettikuvat? 


Näin kulmikkaita kohtia olisi ollutkin aika mahdotonta taitella ja kääntää tuosta verkkokankaasta...

Paksumman ja vähemmän joustavan collegen ompelu on helppoa, koska kankaat pysyvät ryhdissään eivätkä veny ompelun aikana ei-toivotulla tavalla. Resoreita puolestaan saa venyttää enemmän kuin trikoopaitaa ommellessa. 

Valmiissa työssä huomaan, että tällaisessa tönkömmässä, paksummassa paidassa oikean koon merkitys kasvaa. Trikoopaidoissa käyttäjälleen vähän isompi koko ei ole juuri näkynyt, mutta tässä paidassa korostuu väljyys. Toisaalta myös pukemiselle ja riisumiselle pitää antaa tilaa, joten leveyttä kannattaa lisätä, mutta esim. olkalinjat kannattaa mitata oikein.
Kun tiikeripaita oli valmis, tytär totesi, että hän ei voi sitä lainata, kun se on ihan poikien paita. Se oli oikeastaan kiva kuulla, ajattelin - poika kun on alkanut aika herkäksi vaatteistaan. Vähän iso siitä tosiaan tuli, mutta mieluinen käyttäjälleen. 


PS. Jos haluat lukea, kuinka ompelen pääntieresorin, löydät sen tästä postauksesta!


Lue nyt pesukokemuksia

4 kommenttia:

 1. Wow, those are super cool! Probably not the easiest to machine wash ;) Kids look happy though :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. So cool and fun yep :D They are swapping(?) the pics all the time. I got a tip that wash inside out in a washing bag. It worked - nothing got broken!

   Poista
 2. Ovatko kaikki paljetit pysyneet pesussa kiinni vai jääkö pesupussiin ”saalista”?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pessyt kmpaakin paitaa vasta kaksi kertaa - yhtäkään paljettia ei ole irronnut/ väriä lähtenyt.

   Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)