10.2.2018

Unicorn-mekko naamiaisiin

Tytär sai kutsun 7-vuotiaan ystävänsä syntymäpäiväjuhliin - teemana naamiaiset. Tytär halusi pukeutua joksikin My little pony -hahmoksi tai yksisarviseksi. Minulla sattui sopivasti olemaan yksisarvinen-ompelumerkki, josta sain idean mekkoon. Samaa mekkoa voisi sitten pitää koulun tulevassa Ystävänpäivä-discossa.Kaavaksi otin tutun Kangaskapinan Talviperhosen. Hiharöyhelöt jätin pois, koska mekkoon tulee niin paljon yksityiskohtia ilman niitäkin. Yksisarvisen lisäksi halusin mekkoon ison sateenkaaren. 


Kaikki mekon kaavat leikkasin valkoisesta trikoosta.

Alkuperäinen suunnitelma oli käyttää sateenkaareen värikkäitä trikookankaita, mutta päädyinkin valitsemaan värikkäät fleecekankaat. Fleecen purkaantumattomuus helpottaa ompelua - lisäksi sateenkaaresta tulee ihanan pehmeä. 

Tiedän, että vuoden 2017 turhakkeeksi valittiin fleece (vuoden turhake). En ole ainakaan pariin vuoteen ostanut fleecekankaita, mutta koska niitä on tullut aiemmin hankittua, käytän niitä harkiten. Tämäkään mekko ei tule jokapäiväiseen käyttöön, joten pesukertojakaan ei paljoa tule. 


Tein paperista "sateenkaarikaavan" etukappaleelle mallaten.
Fleecekankaasta leikkasin kaavan mukaisesti ensimmäisen kaaren
(ulottuen pidemmälle kuin kuvassa - hameosaan asti).

Ennen leikkaamista mittasin kaavaa pidemmäksi
ulottumaan lyhyempään helmaan asti.

Keltaisen eli ensimmäisen kaaren avulla leikkasin seuraavasta
väristä uuden kaaren jne.

Kun kaikki sateenkaariosat olivat valmiina, kiinnitin ensimmäisen kaaren nuppineuloilla etukappaleelle ja ompelin sen kiinni läheltä reunoja. Sitten kiinnitin ja ompelin seuraavan värin jne. kunnes koko sateenkaari oli kiinni etukappaleessa. Alalankana pidin koko ajan valkoista - ylälangan vaihdoin aina ommeltavan kaaren mukaan.Valmis sateenkaari etukappaleella edestä ja takaa.

Tässä vaiheessa päänvaivaa tuotti miettiä, miten saan sateenkaaren jatkumaan sulavasti päällimmäiseen helmakappaleeseen. Helppoa olisi ollut, jos mekon helmassa olisi vain yksi eikä kahta helmaa päällekkäin. Tässä mekossa molemmat helmat on ommeltava samaan aikaan kiinni yläosaan - kahteen kertaan ommeltuna saumasta tulee paksu ja tönkkö. 

En siis voinut ommella päällihelmaa kiinni etuosaan ja sateenkaarta kerralla kiinni, koska alahelma olisi pitänyt kuitenkin vielä ommella samaan saumaan. Annoin ajatuksille aikaa ja kiinnitin yksisarvisen.


Yksisarvisessa oli silityksessä kiinnittyvä liimapinta,
mikä tietysti helpotti kivasti kuvan saamisessa juuri haluttuun
paikkaan. Silitin kevyesti sen kiinni leivinpaperin läpi.

Kuvan ompelin suoralla tikillä kiinni.

 Olipa helppoa ja nopeaa - näitä merkkejä pitää saada lisää 💛

Keksin jonkinlaisen ratkaisun sateenkaaren ompelemiseksi ylähelmaan - ei ehkä paras, mutta ihan toimiva. Tällä tyylillä olisin jo alunperin voinut ommella sen yhtäjaksoisesti kiinni ylähelmaan - ompelematta kuitenkaan etukappaletta kiinni helmaan. 

Asettelin etuosan ja ylähelman vastakkain. Laitoin nuppineuloilla keltaisen fleecekaaren kiinni helmaan ja ompelin kaikki kaaret samalla tavalla kuin etuosaan. Sitten ompelin ylä- ja alahelman yhtenäisiksi hameosiksi.Yläosan ompelin kokonaiseksi eli takakappaleen kiinni etukappaleeseen sekä hihat ja sivusaumat. Nuppineuloin kiinnitin molemmat hameosat yläosaan ja saumurilla kerralla kiinni koko nippu. Jännityksellä odotin ompeleen loppuun, kuinka hyvin sateenkaaren kaaret kohdistuivat tässä viimeisessä vaiheessa, mutta hyvin ne kohdistuivat, huh.


Hameosien helmat viimeistelin sateenkaaren värisellä joustokanttinauhalla eli foella. Hihansuut huolittelin värikkäällä raitaresorilla ja pääntien valkoisella foella.

 


Tämä oli ehdottomasti yksi kivoimmista ompeluprojekteistani. Jo idea-vaiheessa ajattelin, että tästä voi tulla aika ihana. Täytyy sanoa, että tuli ehkä vielä ihanampi kuin kuvittelin. Tytär oli haltioissaan ja pääsi naamiaisiin innoissaan.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Monika :) Tämä onnistui kyllä hyvin.

   Poista
 2. Upea! Hyvä valinta tuo valkoinen väri pohjaksi, sillä värilliset yksityiskohdat pääsevät nyt kunnolla oikeuksiinsa! Mahtoi olla tyttärelle mieluinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä(kin) projektissa huomaan, että on se vaan aika hyvä, että on tullut kaikenlaista hamstrattua.. Mitään en varta vasten tätä mekkoa ostanut ja kaikki ostettu oli vaan ostettu vailla valmista suunnitelmaa. Eli siis hyvä (teko)syy jatkaa heräteostoksia :D

   Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)