23.3.2018

Kukkaan puhjennut mekko kesän kynnystä odottamaan 💙


Viimeksi ompelin itselleni Vivian-trikoopuseron Ottobre design woman 2/2018 -lehdestä, joka on teemanumero menneiden vuosikymmenten inspiroimasta muodista. Raitoja hyödyntävästä Vivian-puserosta pääset lukemaan tästä: Vähän 60-lukua tähän päivään - ommellen. Vivianista innostuneena aloitin heti mekkoprojektin, jossa on sama yläosa lyhyempänä.

Vera-mekko on ollut monta päivää työn alla ja kokenut monet muokkaukset. Nyt, kun mekko on valmis, olen iloinen, että tein työn loppuun asti! Mekosta tuli oikein ihana ja kesäinen. Kangas on Kuosiverstaan Kesän kynnyksellä -joustocollege ja yläosassa Kuosiverstaan myymä kotimainen yksivärinen trikoo.Ensimmäiseksi lähdin mittailemaan paljonko mekko tarvitsisi lisäpituutta ja mihin kohtiin. Koska olen 177cm pitkä ja minulla on pitkä selkä, joudun yleensä kaavoihin pituutta lisäämään. Ko. kaavalehden mallikuvassa mekko on 155cm pitkän mallin päällä, joten ajattelin, että pituutta lisää reilusti. 


Ensimmäiseksi lähdin mittailemaan paljonko

 mekko tarvitsisi lisäpituutta.Itse itsensä mittaaminen - etenkään tavallisella mittanauhalla, ei ole mitään helppoa hommaa.. Tavallisesti lisään ensin vähän reilummin ja mallailen sitten kangaskappaleilla uudestaan. Helmaosat leikkasin taitteelta - kaavassa helma muodostuu neljästä osasta eli leikkaukset ovat sivuilla, keskellä edessä ja takana. Lisäsin yläosaan 5cm ja helmaan 20cm. Lopputuloksen näki vasta osat ommeltuna yhteen - ei hyvä:


Olisi kannattanut tehdä vain kaavan mukaan, sillä nyt lyhensin yläosaa noin 5cm. Ompelin framilonin uudestaan yläosan alareunaan. Sen jälkeen kiinnitin helmaosan saumurilla yläosaan.

Framilon ommellaan yläosaan kankaan oikealle puolelle siksakilla kevysti venyttäen. Familon jää ompeleiden väliin piiloon, kun siihen ommellaan helmaosa saumurilla. Näin framilon ei jää hankaamaan ihoa vasten, mutta pitää mekon napakasti muodossaan.

Pääntien muokkasin pyöreäksi - otin mallia luottokaavasta.
Keksin kuosin kukkakuviosta, 

että teen pääntielle sinisen kukan!Mekko alkoi jo näyttää aika kivalta, mutta jotakin se kaipasi. Kuosi on raikkaan kesäinen, mutta omaan makuuni kovin valkoinen. Mallailin mekkoa päälläni ja sitten keksin kuosin kukkakuviosta, että teen pääntielle sinisen kukan!


Piirsin kaavapaperin ja tuikkukipon avulla kukkareunuksen.
Kiinnitin reunuksen kaksipuoleisella liimaharsolla ja tikkasin sen kapealla tiheällä siksakilla reunoja pitkin. Tässä oli tärkeää, että oli juuri samanväristä lankaa! Ensin tuskailinkin lankavalikoimani kanssa, mutta saumurilangoissa oli juuri täydellinen sävy. Puolasin sitä kahteen puolaan, jotta sain ommeltua.


→ Saumurilankarulla on liian iso liikkumaan oikein ompelukoneen lankatapissa.Kaksipuoleinen liimaharso on kätevä tällaisissa töissä, joissa on paljon kulmia ja päälletikattavaa. Kun kankaat ovat kiinni toisissaan, ei tarvita nuppineuloja eikä päällikangas veny ommellessa.

Alla oleva kuva on osoittamassa silityksen ja höyryttämisen tärkeyttä ompelussa. Kuva on otettu reunuksen siksak-tikkauksen jälkeen. Vasen puoli on silitetty ja höyrytetty - oikealla ilman.   Silittämisen ja höyryttämisen tärkeys ompelussa!Oikean värisellä langalla reunan ommelta ei juuri huomaa.


Loppujen lopuksi lyhensin helmaakin noin 7cm. Pääntien huolittelin foella eli joustokanttinauhalla. Hihansuut ja helman ompelin kaksoisneulalla. Kukkareunuksen päät ompelin olkasaumaan.
Kukkareunus sopi ja oli helppo tehdä tähän kaavamalliin, jossa ei ole erikseen hihakappaleita vaan hihat jatkuvat sekä etu- että takakappaleille. Jos kainaloihin jäävät rypyt häiritsevät, niin kainalolinjaa voisi vähän loiventaa, mutta tässä mallissa sitä ei kokonaan voi välttää. 


Etuosan olisi voinut tehdä taitteelta.Etuosan olisi tosiaan voinut tehdä taitteelta, koska pyöristin pääntien eikä alavaraa tarvitse, kuten alkuperäisessä v-aukkoisessa mallissa. Onneksi kankaan kuosi on sellainen ettei leikkaus häiritse eikä sauma kukkareunuksenkaan alta paljoa näy.Kevät on kalenterin mukaan jo alkanut, joten ehkä eilinen lumisade oli niitä viimeisiä tänä vuonna. Joko sinä olet ommellut kevätmekkoja tai laittanut keväiset verhot ikkunoihin?  Kuosiverstaan Kesän kynnyksellä jc on kuulemma loppuunmyyty, mutta puuvillana sitä löytyy, joten jos keväistä verhokangasta vielä etsit, niin siinä yksi hyvä vaihtoehto. 
💙

Lue myös:

Collegepaita twistillä
Vähän 60-lukua - ommellen


Nam, mitä kankaita

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Viihdyn kyllä tämä mekko päällä, joten uskon, että käyttöä tulee kunhan kevät lämpenee.

      Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)