28.3.2018

Tyttären koulukaverin toive - ommeltu ✔

Viikko sitten ekaluokkalaisen tyttäreni luokkakaveri oli meillä kylässä. Hän tuli luokseni ja sanoi, että toivoisi sellaisia isi- ja äitinukkeja, jotka tyttärelläni on. Minä olen ne ommellut. Se oli liikuttava ja sydäntä lämmittävä pyyntö. Lupasin ommella sellaiset hänelle viikon kuluessa.En arvannutkaan, 

miten rakkaita niistä tulisi.Äiti- ja isinuket ovat tyttäreni 6-vuotiaana toivomat unilelut. Tein ne silloin nopeasti jämätilkuista enkä arvannutkaan, miten rakkaita niistä tulisi. Nuket ovat olleet joka yö vieressä ja ne on esitelty koulussa "tärkeä esineeni" -tehtävässä.

Alkuperäiset isi- ja äitinuket

Ensin hahmottelin nukkejen kaavat A4-kokoiselle paperille. Tyttäreni nuket ovat venyneet ja lötsähtäneet kaulasta, joten nyt tein vähemmän muotoillut versiot.


Isinukke sai housut ja paidan, äitinukella on yksiosainen asu. Molemmilla on hiukset fleecekankaasta. Kasvot on haalean persikan värisestä joustofroteesta ja nukkuvat silmät leikkelin fleecestä.
Pehmeät silmät ovat varmasti 

kivemmat unilelussa. Silmät ompelin suoraompeleella reunoja pitkin. Mietin, olisiko laittanut silmiksi napit, mutta ommellut pehmeät silmät ovat varmasti kivemmat unilelussa. 


Silmien jälkeen ompelin pään kiinni vaatteisiin. Nyt valmiina oli nuken etu- ja takakappale. 


Nuppineulasin etu- ja takakappeleet oikeat puolet vastakkain ja ompelin ne yhteen saumurilla. Alas jätin reilun kokoisen kääntöaukon, jotta käsi mahtuu täyttämään nuken.
Kaikkien ompeluvaiheiden jälkeen silitän ja höyrytän ompeleet - samalla tulee silitettyä koko työ ja siistiä jälkeä.
Irtohiuskappale ommellaan kiinni 

vain päälaelta.Äitinuken pääntielle ompelin pitsinauhan. Takakappaleella on ruskeaa fleeceä hiuksina. Lisäsin myös irtokappaleen ruskeaa fleeceä, josta lopuksi leikkaan hiussuortuvia. Tuo irtohiuskappale ommellaan kiinni vain päälaelta, joten hiuslatvat taitetaan keskelle, kun etu- ja takakappale ommellaan yhteen.
Pääsee eroon edes osasta 

tilkkulaatikon paloista.Kun kääntöaukko on tarpeeksi iso, on työ helppo kääntää oikeainpäin sekä täyttää se. Minulla ei ollut vanua, mutta täytin nuket kankaan paloilla, joita on tullut säästettyä. Nukeista tulee näin aika painavia, mutta ehkä sekin toimii unileluissa - bonuksena pääsee eroon edes osasta tilkkulaatikon paloista.


Kääntöaukot ompelin ompelukoneen suoraompeleella. Isinukelta ompelin aukon ensin saumurilla, taitoin ja ompelin suoraompeleella.Tässä he ovat:
Äitinukke ja Isinukke


💘


Äitinukelle suunnitellut etuhiukset unohtuivat ommellessa kiinnittää irtohiuskappaleen kanssa, mutta hyvä näinkin.


Tyttö oli iloinen näistä ja kulki loppupäivän meillä nuket mukanaan. Tämmöisistä ompeluista tulee älyttömän hyvä mieli! Jälkeenpäin ajateltuna kankaat olisi kannattanut tukea tai tehdä joustamattomista kankaista, etteivät käytössä venyisi. Jos tilauksia tulee lisää, niin kokeilen sitten niin. Tärkeintä, että lapsi ilahtui ja otti omakseen.

Kaverukset äiti- ja isinukkejensa kanssa
Lue myös:

Tee kätevä leikkimatto
Unicorn-mekko

3 kommenttia:

 1. Hei! Ompas ihania. Täydellisiä lahjoja myös vauvaperheille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Ja näitähän voisi tehdä koko perheen eli erikokoisiakin. Nonni, kuka tekee ekana koko nukkesuvun!?? :D

   Poista
 2. Onpas suloiset nuket! Ei ihme, että ovat mieluisia lapsille :)

  VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)