10.4.2018

Tilkut, nauhat, kierrätysmateriaalit käyttöön - ompeluvinkit

Tosiompelijan tai -käsityöläisen hyllyt täyttyvät helposti materiaaleista, joille ei heti keksi käyttöä, mutta ne odottavat inspistä. Tilkkulaatikon pino kasvaa nopeammin kuin niitä ehtii käyttää. Vanhoja lakanoita ja vaatteitakin kertyy ompsuun (ompeluhuone) odottamaan uusiokäyttöprojekteja.

Listasin muutamia helppoja ompelujuttuja, joita voi tehdä omista ompelumateriaaleistaan. Käsintehdyt pikkuompelukset ovat oivia kylään viemisiä tai vaikka koulun myyjäisiin annettavaksi! Itselläni jälkimmäinen on ajankohtainen, joten olen pohtinut, mitä saan tehtyä olemassa olevista materiaaleista.





1. Ruoka-/ kuolalaput



Kankaanpaloista ja kierrätysmateriaaleista syntyy myös ruoka- tai kuolalappuja. Itse olen tehnyt tällaisia "kääntömallisia" eli lappu on ommeltu pussiin, käännetty ja ommeltu kääntöaukko kiinni. Voi sitten valita kumpaako puolta käyttää. Toisella puolella on tasku ja se on tehty vanhasta paksuhkosta puuvillakapasta. Toinen puoli on pehmeää trikoota vanhasta t-paidasta.





2. Kestorätit



Näihin käytin pyyheturbaaneiden leikkuusta jääneitä joustofroteepaloja. Kestorätteihin sopii myös mm. frotee, bambufrotee, vohvelikangas ja trikoo - suosittelen ainakin toiselle puolelle laittamaan imukykyisen kankaan (kuten jokin frotee - vaikka vanhasta pyyhkeestä). 


Piirsin muropakkauksen pahviin 25cm x 25cm kokoisen sabluunan ja pyöristin kulmat mukin avulla. Huolitteluksi riittää saumuriommel. Myyjäisiin tai viemisiksi on kiva laittaa ohjekääre mukaan.






3. Pussukat




Näihin käytin vanhaa pussilakanaa, vinonauhaa nyörikujaan ja käyttöä vaille jäänyttä nyöriä. Pussukoita voi käyttää kaupassa hedelmäpussina eli "pikkupusseja" ei enää tarvita! Tai säilyttää lankoja, lapsen pikkuleluja tai vaikka antaa syntymäpäivälahjan pussukassa paperikääreen sijasta.




Leikkasin lakanakankaasta noin 30cm x 35cm kokoisen palan kaksinkertaisena. Kun pussukan alalaita ja toinen sivu on ommeltu, kannattaa ommella nyörikuja. Itse tein sen kätevästi vinokanttinauhalla. 

Ompelin ensin kanttinauhan alapuolen kiinni pussukkakankaaseen, laitoin nyörin kanttinauhan "sisään" ja ompelin -nauhan yläpuolen kiinni pussukkaan. Näin nyöriä ei tarvitse pujottaa kujaa pitkin vaan se on siellä jo ompelun jälkeen. Nyörien päihin voisi laittaa puuhelmet.




4. Hernepussit



Hernepusseihin voi käyttää melkein mitä vain kankaita, peruspuuvilla varmaan kuitenkin paras. Herneiden sijasta voit täytteenä käyttää riisiä. Alla olevat hernepussit ovat äitini tekemiä japanilaisella Otedama-mallilla.





5. Pipipussit



Pipipussit ovat meidän perheessä olleet käytössä monta vuotta - isoihin ja pieniin harmituksiin, särkyihin ja kolhuihin. Pipipussia voi käyttää kylmänä (pakastin) tai lämpimänä (mikro). Olen ommellut pussukan puuvillakankaasta ja täyttänyt kauralla. Päälle olen tehnyt pussille pestävän "tyynyliinan" puuvillakankaasta. 

→ Samalla tavalla voisi tehdä myös hernepussit - niissäkin pestävä päällinen pidentäisi käyttöikää!





6. Hiuspannat ja -donitsit



90-luvun hiusdonitsi-villitys on tullut takaisin! Nyt ko. donitsit ovat tosin hillitympiä, mutta tekotapa on varmaan aika monelle ainakin oman ikäpolveni kässätunneilla käyneelle tuttu!? Muistan, että näitä tehtiin niin koulussa kuin kotonakin kaikenlaisista kangaspaloista - mitä näyttävämpi kangas ja leveämpi donitsi, sitä päheempi!

Tavalliseen hiuspantaan saa twistiä kierittämällä pitkää sivua yhden täysympyrän tai solmimialla hiuslenkki keskelle pantaa ennen lyhyen sivun ompelua.




Mallipään päässä on panta Ottobre woman 2/2014 Happy Hair Day -hiuspantakaavalla. Siinä on takana kapea kuminauhakuja.




7. Unimaskit



Unimaskeja olen tehnyt kaksinkertaisesta tummasta fleecestä ja päälle esim. trikoota, puuvillaa tai flanellia. Päänympärille kuminauhaa tai joustokanttinauhaa eli foeta. Olen tehnyt tällaista nopeaa ja yksinkertaista mallia eli leikatut kankaat ommellaan saumurilla ja kuminauhakin jää kätevästi ompeleiden väliin - valmis!






Oletko sinä ommellut jotakin myyjäisiin? 
Ompeletko lahjoiksi tai kylään viemisiksi jotakin? 
Oletko tehnyt kestotuotteita tai ommellut kierrätyskankaista tai -materiaaleista?

Lue myös:

  

7 kommenttia:

  1. Tässä postauksessa on kyllä monenlaisille materiaaleille vinkkejä. Mulla olisi tarpeen kauratyyny, tilkkukin on jo katsottu. Nuorena mulla oli rivi hiusdonitseja, itseommeltuja tottakai, olin päällystänyt talouspaperihylsyn kankaalla ja pujottanut donitsit siihen säilytykseen.

    Nyt kun on kevät tulossa niin olen taas innostunut PERHOSORIGAMIPINNEISTÄ
    Valmiin perhosen voi laittaa koristeeksi vaatteeseen tai asusteeseen, pinniin tai tehtailla vaikka kokonaisen perhostaulun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkkivinkistä Johanna! En tiedä jaksanko taiteilla tuota origamia, mutta noita rusettipampuloita pitääkin taas tehdä - tuo sinun malli onkin sopivan kokoinen, itse tein joskus liian isoja ja ne lässähti :D

    VastaaPoista
  3. Hyviä vinkkejä. :) ite käytän välillä kierrätysmateriaalia, vanhoja vaatteita, joista teen muksulle vaatekappaleita. Lahjaksi myös mielelläni ompelen kaikkea,jos vaan ehin. Haaveena olisi tehdä tilkkupeitto jämäpaloista, tosin jämiä on vielä liian vähän.. 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Monika. Hei niitä jämäpaloja tulee nopeesti lisää :D Mulla on kauheesti kankaita, mutta ei paljoa sellasia, joista saisin itselleni esim. mekon.. Mua odottaa projekti fiksata omia vaatteita - yhtä paitaa pitää vähän pidentää esim. resorilla, yhdestä mekosta sais ehkä toimivamman paidan ja hameen.

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä! Olinkin unohtanut pipipussin. Niitä voisin tehdä tässä joku kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura! Pipipussit on ihan huippuja - niin pienillä kuin isoillakin :)

      Poista
  5. Kivoja ideoita kankaita ja tarvikkeita hamstraavalle!

    VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)