12.5.2018

Peruspaidoista coolimpia - halo kaavat


Tein pari trikoopaitaa 10-vuotiaalle pojalle hänen itsensä valitsemista kankaista. Toista kangasta olisi ollut liian vähän koko paitaan ja toinen puolestaan oli liian värikäs koko vaatteeseen. Tällaiset ompelutyöt ovat lemppareitani - luovuutta saa käyttää ja ideoida perusvaatteeseen jujua!Paidat takaa


Pingviinipaitaan tein taakse kolmion kuviokankaasta halkomalla takakappaleen kolmeen osaan. 
Yhdistä ensin pienempi yksivärinen kangaskappale kiinni kolmioon (kuvassa pinkki nro 1) ja sitten pitkä sivu (turkoosi nro 2). Silitä ja höyrytä saumat ja tikkaa ne - itse käytin kaksoisneulaa.
Nyt takakappale on valmis ja paita voidaan ommella normaalisti yhdistämällä olkasaumat, hihat, sivusaumat ja resorit pääntielle ja hihoihin. Pääntienompelusta voit lukea tästä postauksesta.🐧


Toiseen paitaan leikkelin kaavoja kankaan riittävyyden mukaan - tuloksena ehyt etukappale, takana viisto yläosa yksiväristä kangasta ja hihoissa viistot leikkaukset.


Takakappale

Hihat, viistoon leikatut osat peilikuvina

🐯


Kaavoja leikkaamalla pienempiin osiin, saa paitsi hienoja uniikkeja paitoja myös pienemmät kangaspalat käyttöön. Samanlaisia vaatteita ei varmasti kävele vastaan!

🐧 🐯 🐾


🐾Viime syksynä ompelin pojalleni ja isälleni peura-kankaasta paidat. Molempia kankaita oli juuri sopivasti, kun pojan paidan toiseen hihaan teki jatkopalan yksivärisestä. Takakappaleille riitti aplikaatiokuvat.
🌱Vuosi sitten ompelin pojalleni t-paidan yhdistäen kahta kangasta. Takakappale on kokonaan autokangasta, hihat pojan itse Karnaluksista valitsemaa kuvakangasta. Etukappaleen leikkasin vinottain kahtia yhdistäen molempia kankaita ja väliin ompelin teremäisen kaitaleen kaksinkertaista vihreää trikoota.
Hihoihin ompelin koristetampit käyttäen pojan valitsemat napit. Paitaa on paljon käytetty ja nyt se alkaa jäämään pieneksi - ehkä vielä tämän kesän pysyy käytössä. Ihana kesäsää pisti meidät nappaamaan pari uutta kuvaa:
😎


Oletko sinä tehnyt kaavamuokkauksia kankaan riittävyyden takia? Tai ihan vain koska se on hauskaa ja saa uutta ilmettä vaatteeseen?


Lue myös:

  

10 kommenttia:

 1. Hauskoja paitoja olet tehnyt ja kuule kyllä vaan on tullut taiteiltua ja kaikki tilkut käytettyä. Joskus jämäpalojen kanssa saa todella käyttää mielikuvitusta, että saa valmiiksi sen mitä on aloittanut. Terveisin Minna Kristallikimara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangaspalojen käytöstä tulee myös jotenkin tosi hyvä mieli - se, että saa hyödynnettyä epämääräisen kokoiset palatkin ja että keksii miten niitä käyttää tuloksena kaunis vaate :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Näinhän peruspaitaan saa mukavasti vaihtelua ja lisättyä myös "sitä jotain". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kyllä, näin saa paitsi käytettyä jämäpalat myös uniikkeja vaatteita 💙

   Poista
 3. Persoonallisia paitoja, ei varmasti tule toista samanlaista vastaan! Hauska varsinkin tuo pingviinipaita, ihan kuin olisi pieni viitta selässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mietinkin, että tuolla pingviinipaidan tyylillä tekisi kukallisesta kankaasta "huivin" ja kankaiden väliin hapsuja 😁 En sitten tiedä olisiko kuitenkaan niin kiva käytössä 😅

   Poista
 4. Tuollasia kikkoja käytän usein 😊 Saa helposti jujua ja kuosi näyttää rauhallisemmalta yksivärisen kanssa. Olkakaarroke on miun suosikki kaavamuokkaus :) Kivoja nämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkakaarroketta olen käyttänyt joihinkin isäni paitoihin, kun kangasta on ollut niukasti pituuteen. Olkapalat tekevät lisäksi paitaan ryhdikkyyttä ja miehekkyyttä.

   Poista
 5. Oon tosi laiska tekeen mitään tämmöisiä mutta tykkäsin erityisesti tuosta missä hihat oli tehty kahdesta kankaasta. Joten toi särmää vaatteeseen. Siis tuo missä oli jotain pantterikangasta se kuviollinen. Viime jouluna taisin lahjaksi ommella paidan jossa oli leikkauksia, mutta tylsästi samasta väristä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just se pantteripaita ja hihat on minustakin tosi onnistunut :) Paljon kivempi noin kuin kokonaan kuosillisesta. Suorat leikkaukset kaavoihin on helppo tehdä, joten tällein saa kyllä ihan nopeasti jujua vaatteeseen.

   Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)