14.3.2019

DIY: tossut farkuista - ompeluohje 💙

Heippa pitkĂ€stĂ€ aikaa! Minulla on ollut työn touhua yritykseni asioiden jĂ€rjestelyssĂ€ enkĂ€ ole pitkÀÀn aikaan ommellut. Edelleen työt kangaskaupan eteen jatkuvat ja kovasti koitan saada verkkokaupan auki tĂ€ssĂ€ kevÀÀn aikana. FabriKingiĂ€ pÀÀset seuraamaan jo facebookissa ja instagramissa đŸ’

Yksi lukijan toive on ollut pitkÀÀn mielessÀ ja nyt pÀÀtin sen tehdÀ - tossut! NÀistÀ tuli ihan loistavat, joten tÀssÀ ompeluohje teillekin. Tein myös kaavat (koko n. 40), jotka voit tulostaa tÀmÀn postauksen lopusta tai MunTaipale -facebooksivulta




PÀÀtin hyödyntÀÀ tossuihin pitkÀÀn kaapissa lojuneita farkkuja - uskon viimein, ettĂ€ ne ovat jÀÀneet pieniksi 😅 Hyödynsin lahkeita, niin sain huolittelut valmiina. Minulla oli joutilaana yhdet mukavat, joustavat pohjalliset, jotka ensin ajattelin ommella tossujen pohjiin kiinni, mutta pÀÀdyinkin jĂ€ttĂ€mÀÀn ne irtonaisiksi.





Ensin piirsin jalkapohjani paperille ja leikkasin sen n. 0,5cm saumavaroilla. Leikatessa kankaan lisÀsin vielÀ muutaman millin saumanvarat.




PÀÀllisen leikkasin asettamalla kankaan jalkaterÀn pÀÀlle sopivaan kohtaan.










Seuraavaksi leikkasin lahkeista (tarvittiin myös toiset farkut) tossujen takaosiin kangaskaistaleet. Leikkasin ne ensin suurinpiirtein oikeankokoisiksi ja sitten sovittelin ne muotoonsa nuppineulojen kanssa ja leikkasin sopivammiksi.









Tossujen takaosan muotoilun jÀlkeen pÀÀlliosa kannattaa laittaa nuppineuloilla kiinni alaosaan (oikeat puolet vastakkain) ja sitten takaosakappaleen sivut kiinni samoihin nuppineuloihin. - Itse ompelin ensin koko taka+sivuosan, mutta purin ompeleet niin, ettÀ sain pÀÀlliosan alimmaksi (kÀÀntyy etualalle, kun tossu on oikeinpÀin).



HUOM:
Sivukappaleet ovat sopivan pituiset, kun ne jÀÀvÀt suunnilleen tuohon kohtaan kuin kuvassa yllÀ! Liian pitkinÀ ne ahdistaa varpaita.



Halutessaan saumat voi ommella kiinni pohjaan - samoin sivusaumat. Itse en ommellut, vaan sujautin vain pohjalliset tossujen sisĂ€lle. 





💙



Supermukavat kotitossut 💗

Kyseiset tossut tein muuten stretch-farkuista ja se tuntuisi vaikuttavan ainakin jonkin verran - ovat ihanan joustavat, mutta tukevat ja pohjallisen ansiosta miellyttÀvÀt viileÀmmÀllÀkin lattialla.




TĂ€ssĂ€ kaavat tossuihin, jos siitĂ€ on apua. Kokoa voi olla hyvĂ€ sÀÀtÀÀ sovittamalla ainakin pohjaa omaan jalkaan. 
HUOM: joudut todennĂ€köisesti lyhentĂ€mÀÀn kaavan taka+sivuosa -kappaletta, joka tulee kantapÀÀn taakse ja jatkuu sivuille kohti jalkaterÀÀ! LyhennĂ€ sitĂ€ niin, ettĂ€ se loppuu ennen varpaita (ks. muutama kuva ylöspĂ€in nuppineulatusta mallista). 
Tulosta kaavat reunattomasti (borderless printing).






TĂ€ssĂ€ linkit yritykseni FabriKing instagram- ja facebooksivuille. 
Tervetuloa seuraamaan 💎

 Facebook
Facebook
Instagram 
PĂ€ivitys 16.3.2019

Ompelin yhdet tossut vĂ€hĂ€n pienemmĂ€ssĂ€ koossa Ă€idilleni. PÀÀlliosaan riitti vielĂ€ farkkujen lahjetta huolitteluineen. Taka+sivuosat leikkasin, mistĂ€ kangasta riitti ja trikookankaasta samanlaiset kappaleet. Koska halusin trikoon nĂ€kyviin, farkkuosa jĂ€i vuoreksi. 




Ko. kuosi trikookankaassa on minun suunnittelemani, mutta kangas on vain mallikappale eikÀ sitÀ sellaisenaan tule kauppaani myyntiin. Kuosissa nÀkyvÀt koirat tulevat kyllÀ jossakin vaiheessa kankaallekin myyntiin vÀhÀn pelkistettympÀnÀ kuosina ja laadukkaampana materiaalina.


16 kommenttia:

  1. ItsellÀni meni juuri farkut rikki ja tÀmÀ olisi kiva tapa hyödyntÀÀ ne. Mieleeni tuli ettÀ takatakusta saisi jalkaterÀn pÀÀlle tulevan kaistaleen, riippuen jalan koosta. NÀin ei ehkÀ tarvisi toisia farkkuja leikellÀ tossuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoista taskuista voisi onnistuakin ja tulla kivat. Ajattelin kokeilla myös vuoritettuja niin, ettÀ pÀÀllipuoli voisi olla farkkua ja vuori vaikka trikoota.

      Poista
  2. Olipas hyvĂ€t ohjeet. NĂ€illĂ€ saisi tossut aikaiseksi jopa ilman kaavapohjaasikin. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💗 Niin, sopivimmat varmaan saakin tekemĂ€llĂ€ alusta loppuun omaan jalkaan sopivat. EikĂ€ mitat ole niin justiinsa, kunhan ei liian isot ole.

      Poista
  3. Kiitos, tosi ihana idea! ❤️

    VastaaPoista
  4. Kiitos loistavasta ideasta! NÀillÀ tossuilla on hyvÀ kutoa kangaspuilla. KÀytin etuosaan farkkujen takataskua, joka just ja just riitti minun kokoiselle jalalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Kiva kuulla, ettĂ€ onnistui ja ohjeelle on kĂ€yttöÀ 😊

      Poista
  5. Tosi hienot tossut! Kiitos ohjeesta. Olen tehnyt useammat farkkutossut, ja voisin kokeilla seuraavaksi sinun ideaasi. Tuo erillinen pohjallinen on kyllÀ hyvÀ erityisesti kun ei ole lattialÀmmitystÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pohjallinen on hyvĂ€ ja pestessĂ€ sen saa kĂ€tevĂ€sti pois. Ja jos tossuja tekee monet, pohajallisia tarvitsee kuitenkin vain yhdet 👍

      Poista
  6. NÀppÀrÀt tossut ja helppo ohjeistus. MikÀ parasta, tÀssÀ on myös kierrÀtystÀ. KyllÀ nÀmÀ tossut ovat kiva vaikka lahjana ja vaihtoehtona villasukille, joilla itse aina kotosalla hiihtelen:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KyllÀ, itsekin olen erityisen iloinen, kun saa kierrÀtettyÀ epÀsopivia vaatteita. KesÀllÀ nÀmÀ tossut voi olla tosi kivat, koska uskoisin etteivÀt ole kuitenkaan niin lÀmmittÀvÀt vaikka kylmÀÀ lattiaa eristÀvÀtkin.

      Poista
  7. Lapsi sanoi tÀnÀÀn, ettÀ Àiti sulla on sukka pian rikki. NÀmÀ tossut ois varmaan paljon kestÀvÀmmÀt, mulla on niiiiin usein sukat rikki. Ohje vaikuttaa tosi kÀtevÀltÀ ja havainnolliselta, kiitos tÀstÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla myös menee villasukkia rikki ja puhki.. Onneksi Àitini nÀppÀrÀsti kutoo villasukkia lisÀÀ :) Mutta mÀ olen ihan rakastunut nÀihin farkkutossuihin eikÀ muuten tipu jalasta.

      Poista
  8. Hienot tossut! Kiitos ohjeista jotka olivat todella selkeÀt. NÀitÀ tÀytyy testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla :)
      TÀgÀtkÀÀ minut kuviin, jos teette tossuja - olisi ihanaa nÀhdÀ tuotoksianne! @muntaipale

      Poista

Lukisin mielellÀni, mitÀ ajatuksia kirjoitukseni herÀtti. Voit jÀttÀÀ kommentteja, vinkkejÀ, ehdotuksia tai vain terveisiÀ :)