26.5.2019

FabriKing -kankaista vaatteiksi ❤

Kangaskauppani, FabriKing, avautui 5.5.2019. Kolme viikkoa on mennyt hujauksessa. Pian verkkokaupan avauduttua saatiin valikoimiin toinen kangastilaus ja nyt kaupassa on jo suht iso valikoima - trikoota, joustocollegea, bambujoustocollegea, ohutta puuvillaneulosta ja yksi viskoositrikoo. Myös Jujunan kaavoja on kattava valikoima.




Arvatkaa onko ihan uskomaton fiilis saada ensi kertaa käsiinsä isot pakat itse suunnittelemaansa kangasta! ON! Yhtä uskomaton tunne on ollut leikata kankaita asiakkaille Yhden valmiin ommellun vaatteenkin olen jo nähnyt (kokoan luvan antaneiden kuvia FabriKingin facebooksivulle Asiakkaiden kuvat -albumiin). 

On myös huippua ommella itse vaatteita kankaista, joita on suunnitellut ja toivonut saavansa. Tähän mennessä olen ehtinyt muutamia vaatteita ommella - esittelen ne alla. Yksi puolivalmiskin paita odottaa lankojen vaihtoa koneisiin..



Ensimmäiset kaksi paitaa ompelin itselleni samaa vanhaa paitaa kaavana käyttäen kuin edellisessä postauksessani (Nukkaantuneesta paidasta kaavat uuteen).

Ensimmäisessä kangas on Crystal lila -luomutrikookangas. Crystal -kuosin raakileen suunnittelin jo muutama vuosi sitten. Se on ajoilta, kun ensimmäisiä haaveita omasta kangaskaupasta alkoi tulla ajatuksiini.




Toisessa kuvassa kangas on single jersey -trikoo ja värinä harmahtavan sininen jeans-sävy.




Äidilleni ompelin Äitienpäivälahjaksi samanmallisen paidan kankaasta Crystal black -luomutrikoo. Isäni otti hienot kuvat:





FabriKingin verkkokaupassa on myynnissä Jujunan kaavapaketteja. Tykkään itse kovasti tämmöisistä kaavapaketeista, joissa on muutama vaate - kaava-arkki on silloin selkeä eikä viivaviidakko, kuten useimmissa kaavalehdissä. Paperikaavat myös säästävät hermoja ja ompeluaikaa, kun ei tarvitse tulostaa, leikata ja koota arkkeja. Tämä on tietenkin makukysymys ja pdf-kaavoissa ja kaavalehdissä on omat etunsa.

Itselläni on Jujunan Miesten Weekend -kaavapaketti, jossa on paitoja, huppareita ja collegehousuja - useammassa mallissa kaikkia! Miehelleni ompelin tuosta paketista t-paidan sekä taskulliset collegehousut FabriKingin mustasta joustocollegesta. T-paitaan tein olkapäille palaset mustasta yksivärisestä trikoosta. Ajattelin, että kuosillisesta paidasta tulisi näin miehekkäämpi ja sporttisempi. Kuosi on Mandala grey. Kuosin on suunnitellut Ani Chanchanian Armeniasta.








Lapsilleni ompelin Jujunan Teinien kaavapaketista (koot 134-170) raglanpaidat. Tyttären paita on Crystal lila, bambucollegea - superpehmeää joustocollegea, jossa on 97% bambukuitua 3% elastaania. Bambujc:n neliöpaino on jopa 320g - kangas ei kuitenkaan ole todella paksua vaan normaalin joustocollegen paksuista, mutta vähän painavampaa. Näppituntuma on silkkisen pehmeä, hyvin joustava, mutta kuitenkin hyvin palautuva, napakka.

HUOM: Crystal lila ja Crystal black -kuosit (värit) eivät kestäneet pesuissa tarpeeksi hyvin ja ne on vedetty myynnistä pois. Ko. kuosikankaat sopivat käsinpestäviin tuotteisiin.


Bambukuitu on mielenkiintoinen ja erittäin lupaava kangasmarkkinoilla. Bambusta voi lukea paljon erilaisia artikkeleita googlaamalla. Koska en ole paneutunut varsinaisiin tieteellisiin faktoihin, en pysty kertomaan syväluotsaavaa faktapakettia. Mutta se on selvää, että bambu on hyvin nopeakasvuinen ja vahva kasvi. Se tarvitsee kasvuun hyvin vähän vettä ja kasvaa leikatuista versoista uudestaan. Bambuviljely tarvitsee siis vähemmän pinta-alaa kuin esim. puuvilla, vähemmän vettä eikä ilmeisesti juurikaan lannoitteita tai tuholaistorjunta-aineita.
Lisäksi bambulla on paljon käyttömukavuuteen vaikuttavia ominaisuuksia. Bambu on todella pehmeä - silkkisen tuntuinen iholla. Se on vahvaa ja pitkää kuitua, mikä tekee kankaasta kestävää ja sileää.

👉 Bambujc:n ompelussa tein huomion, että se on hieman herkemmin venyvää kuin puuvillajc tai trikoo. Kun pitää työn kokonaan pöydällä ommellessa eikä anna sen esim. roikkua "vapaasti", ei ole mitään ongelmaa. Kangas kyllä palautuu hyvin ja pitää kuosinsa, mutta ompelusaumat jäävät helposti lainehtimaan, jos kangas venyy ommellessa (sama ilmiö tietysti muissakin joustavissa materiaaleissa, jos venyttää liikaa). 


👉 Ommellessa bambujc:tä on siis syytä muistaa,
 että painava kangas venyy herkästi omastakin painostaan, mutta hellästi tukien 
kangas on helppoa ommeltavaa.





Pojan paidassa on pala isin paidasta jäänyttä Mandala grey -trikoota ja pojan valitsemaa single jersey -trikoota grey granite -värissä. Koitin ideoida paitaan jotain, mikä tekisi siitä juuri pojan paidan. Koska en löytänyt mitään sopivaa silityskuvaa tai merkkiä, leikkasin heijastavasta kankaasta palan ja piirsin siihen ison "J"-kirjaimen, jonka tikkasin paidan hihaan. Lyijykynän jälkeä ei juuri ommellessa nähnyt, joten lopputulos on sinnepäin..













FabriKingin kankaiden pääpaino on tummissa sävyissä ja aikuiseen makuun suunnatuissa kuoseissa. Tällä hetkellä valikoimissa ei ole kukkakankaita, mutta niitäkin on toivottu ja varmasti tuleekin - ainakin tummissa/ kirkkaissa väreissä. Lisäksi pääkallokuoseja on jo työn alla ja jotakin ihanan värikästä ja rohkeaakin on tulossa. 

Taannoiseen arvontaan sainkin jo mahtavan määrän kommentteina hyviä vinkkejä uusiin kankaisiin niin materiaaleina kuin kuoseina/väreinäkin, mutta laittakaa mielellään viestiä, jos teillä on toiveita! Kaikki tämänhetkiset kankaat ovat joustavia, mutta mm. puuvillasatiinia tai samantyyppistä kangasta on toivottu ja sitä metsästän. Myös urheilulycraa olisi mahdollisuus jossakin vaiheessa saada. 
Nyt toivon, että ompelijat löytäisivät FabriKingin ❤




Tervetuloa FabriKing kangaskauppaan 💎