6.11.2019

Kalsarit - vinkki vyötärökuminauhaan

Isänpäivä on sunnuntaina 10.11. ja kohta se on Joulukin. Koska sekä mieheni, isäni ja veljeni ovat toivoneet kalsareita, päätin testata Jujunan alusvaatepaketin Karhu-kalsarikaavaa. Isälleni tein kalsarit perinteisesti niin, että vyötärökuminauha on päällä näkyvissä. Mieheni kalsareihin halusin testata oman kaupan kapeampaa kuminauhaa ompelemalla sen kankaan sisään.

Kangas on oman kauppani, FabriKing tuotantoa ja oma kuosisuunnitelmani Chess grey.

Kaavoja leikatessa ajattelin, että tässä mallissa on todella lyhyet lahkeet, mutta vasta sovituksessa huomasin, että ne ovatkin juuri sopivat ja pitkähköt, kuten oli toiveissa. Älä siis anna kaavan muodon hämätä - hyvä siitä tulee. Kaavapaketissa on myös versio täyspitkiin lahkeisiin - niitä tulee tehtyä, kun tietää onko koot ja istuvuus hyvät näiden lyhyiden perusteella.
Yllä oleviin kalsareihin ompelin 4cm levyisen vyötärökuminauhan. Toisiin kalsareihin kokeilin FabriKingin 2,7cm kuminauhaa. Koska kuminauha on kapeampaa, kuosi ei sovi kankaaseen ja kuminauha on vähän kovempaa, ompelin sen vyötärölle kangaskaitaleen sisään. 


Nämä ovat jo käytössä ja tuntuu kuulemma hyvältä.

Leikkasin kangaskaitaleen (vyötärökaitaleen) niin, että taitettuna leveysssuunnassa jää noin 1-1,5cm saumanvaraa. Näin kuminauhaa ei tarvitse kiinnittää kalsareihin vaan se jää kangaskaitaleen sisään. Lopuksi ompelin kuminauhan kiinni kangaskaitaleeseen valmiissa kalsareissa, jottei se ikävästi kääntyile vyötäröllä.Kalsarit kannattaa ensin ommella muotoonsa, samoin kuminauha ja vyötärökaitale renkaiksi. Kuminauha laitetaan vyötärökaitaleen sisään. Sitten osat yhdistetään vyötärölle ja ommellaan oikeat puolet vastakkain.Ompelin vyötärökaitaleen vielä oikealta puolelta kaksoisneulalla, niin saumakohdasta tulee litteämpi eikä se kääntyile.

Myös kuminauha kannattaa kiinnittää vyötärökaitaleeseen ompelemalla parista kohdasta, esim. edestä ja takaa tai sivuilta. Muuten kuminauha saattaa kääntyillä ja asettua huonosti.Näissä kalsareissa ompelin vasta lopussa haarasauman sekä lahkeiden käänteet - työtä oli helpompi käsitellä ja silittää avonaisena! Ennen haarasauman ompelua on myös helpompi silittää ja nuppineulata lahkeiden käänteet. Älä kuitenkaan ompele lahkaiden käänteitä ennen haarasaumaa, jotta saat siistit lahkeet.

Avaa silitety lahjekäänne haarasauman ompelun ajaksi. Sitten nuppineulaa takaisin ja ompele lahkeiden käänteet kaksoisneulalla (tai siksakilla/muulla jousto-ompeleella).Miehen kalsarit ovat jo olleet käytössä ja ovat kuulemma miellyttävät päällä ja tuo vyötärökaitalekin tuntuu hyvältä. Hyvä juttu, koska tämä kalsarimalli oli helpompi tehdä kuin millä aiemmin olen tehnyt. Seuraavaksi voi tehdä kalsareita pukin konttiin. 
Kaava: Jujuna Karhu-kalsarit
Kangas: FabriKing/ Chess grey, single jersey -trikoo
Kuminauha: FabriKing/ Vyötärökumihauha ruusu 27mm, ruskea
Kokolappu: FabriKing/ Kokomerkit 10kpl
💗


Samasta kankaasta olen aiemmin ommellut miehelleni t-paidan.
Onko sinulla tapana ommella tai tehdä jotakin itse 

Isän- tai Äitienpäiväksi, Joulu- tai syntymäpäivälahjoiksi?Lue myös:
 Loistava DIY-heijastinpaketti  12+1 t-paitaa isälleni

3 kommenttia:

 1. Kivan selkeät ohjeet. Kiitos. Mies tykkää kovasti bambu kankaisista (vinkki kannattaa kokeilla) kalsareista ja tuolla kaavalla voisi tehdä niitä perheen miehille ihan urakalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   FabriKingillä on bambukangasta, mutta se on joustocollegea ja ehkä hieman liian paksu kalsareihin - toisaalta talveksi pitkät kalsarit voisivat ollakin miellyttävät siitä. Pitääpä kokeilla :)

   Poista
 2. Nuo trikookankaat ovat kauniita. Minä tahtoisin myös tilata niitä, jotta voisin opetella ompelemaan. Äitini aikoinaan ompeli paljon erilaisia mekkoja trikookankaista. Nyt on itselläkin herännyt innostus sitä kohtaan. https://www.uniikit.com/tuote-osasto/kankaat/trikoot/

  VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)