29.6.2018

Ompeluhaaste: uimapuku

Suomalaisten kaavojen tekijä Jujuna julkaisi kesän alussa uimapuku- ja bikinikaavoja ja haastoi ompelijoita yhteisompeluun juhannuksena. Hetken mielijohteesta päätin osallistua, koska A) minulla on pitkä selkä ja päärynävartalo - kaupasta en ole löytänyt sopivaa ja käytössä olevakin on vähän epäsopiva. B) Minulla on uimapukuun soveltuvaa polyesteri-lycraa omalla kuosisuunnitelmallani.








Design Seija Taipale


Kaavoista valitsin halterneck-uimapuvun. Pidensin etu- ja takaosaa 3cm - tosin jälkeenpäin ei olisi tarvinnutkaan.. Piirsin kaavat ylhäältä koon 38 ja alaosasta 40 ja 42 välistä. 





Kankaani on melko ohutta - ohuempaa kuin uikkarit yleensä, joten päätin tehdä uimapuvun kokonaan kaksinkertaisena.




Lähdin heti soveltamaan kaavan ohjeita ja leikkasin etuosan yläosat kaksinkertaisina taitteelta (ohjeessa neljä osaa, jotta yläosaan saa nauhan). 






Tilasin Jujunalta kaavojen lisäksi klooriveden kestävää kuminauhaa, framilonia ja bikinikupit. Kupit olivatkin liian pienet - jos ostat, niin mitat ovat siellä verkkokaupassa kyllä oikein, ostin vain koon 38/40 mukaan enkä mitannut senttimittoja.. Keksin kuitenkin katsastaa bikinivarastoni, joita on aivan liikaa ja yhdet päätin uhrata leikkaamalla kupit uimapukuuni.








Uimapukukuminauhaa laitoin sekä etu- että takakappaleen yläreunaan. Yläosien kuppirypytykset on tehty framilonilla, kuminauhan laitoin vain lisätueksi.

Framilonin ompelin ompelukoneen kapealla siksakilla, kaikki saumat on ommeltu saumurilla. 




Uimapuvun sivuihin laitoin vahvasti venyttäen framilonia, koska puku olikin aivan liian pitkä! Tässä vaiheessa työ meni muutenkin kovaksi räpeltelyksi, kun alaosa oli liian matala ja muokkasin jalanteitä. Jossain vaiheessa taisin leikata vahingossa takapuolta liian niukaksi, mutta resorikanttaus vähän auttoi - käännettä kun ei olisi enää raaskinut tehdä.









Kaavasta ja ohjeesta poiketen päädyin tekemään uimapukuun olkaimet. En olisi muuten saanut esim. selkäosaa hyväksi. Nytkin kangasta on paljon, mutta sivurypytykset ovat kuitenkin mielestäni ihan hyvät eikä ainakaan ole selästä liian tiukka. Olkaimet pitävät puvun ryhdissä eikä selkäosa pääse venymään alas. 

Olkaimet on takaa ommeltu kapealla siksakilla päälle - ei niin viimeistellyn näköinen läheltä, mutta takasauman purkamisessakin olisi ollut ongelmaa. Ompelin nimittäin saumurilla kuminauhan tuohon takasaumaan kiinni.








🌸







Bikinikupit ovat etukappaleiden välissä irrallisina ja ne voi ottaa pois auki jätetyistä aukoista etuosan sivuista.




🌸








Enpä olisi aiemmin uskonut, että postaan itsestäni uimapukukuvia. Nyt se ei kuitenkaan tunnu edes vaikealta. Olen tyytyväinen itseeni ja uimapukuuni, joka oli todellakin ompeluhaaste minulle. Näin olisi tarkoitus tepastella myös rannalla tai uimahallissa. Kuvaajana toimi kohta 8-vuotias tyttäreni 💗 Kamerana Motorolan Moto X4.



🌸


9.7.2018 Päivitys

Nyt olen viimein testannut uimapukua märkänä. Halusin testata uimapukua kotioloissa ennen uimahalliin tai rannalle uimaan menoa - olisi nimittäin aika noloa, jos puku lörähtäisi kastuttuaan! Onnekseni puku pysyi kuosissaan suihkussa. Selkäosa on uimapukuni epäonnistunein osa, mutta menettelee kuitenkin. Kangasta on selässä ihan liikaa ja tiesinkin sen tehdessä, mutta en enää olisi saanut lyhennettyä kuin vaakasaumalla ja sitä en kuvion takia halunnut, joten rypytin senkin sivusaumoihin.




Tässä vielä vertailukuvat ostouimapukuni ja omatekemän uimapukuni välillä. Ostouimapuku on Finnwearin koko M. Ometekemäni on ylhäältä kokoa 38 ja alaosasta 40/42. Omatekemäni ei ole ihan yhtä tiukka kuin valmispuku, mutta kuitenkin tarpeeksi napakka. Toki pitää vielä testata, miltä uidessa tuntuu.







Lue myös:
  

7.6.2018

Kangaskassi muovikassikaavalla

Olen jo monia vuosia tehnyt ja käyttänyt kankaisia kauppakasseja, jotka ovat muovikassin mallisia. Näitä tulee tehtyä vähän väliä, koska ne ovat myös mieluisia lahjoja aikuisille. Viimeksi kasseja tuli ommeltua urakalla, kun halusin antaa niitä päiväkodintädeille ja koulun opettajille. Samalla kuvasin ompeluvaiheet tähän kätevään kassiin, joka on helppo tehdä!






Leikkaa muovikassista kahvojen yläosista ja pohjasta taitosliima pois, jotta saat taiteltua kaavan auki. Halutessasi pyöristä suuaukko - se on helpompi ommella saumurilla pyöristettynä. Kahvoja voi myös vähän kaventaa.



Vedä sivutaitokset ulos, jolloin kaava on valmis. Aseta se kaksinkertaiselle puuvillakankaalle taitteelle ja leikkaa. Säästä suuaukosta jäävät taskunmalliset kangaskappaleet - niistä saa tehtyä pussukoita (ks. postauksen lopusta) tai vaikka taskuja joulukalenteriin!





Seuraavaksi olen ommellut saumurilla kassin yläosan reunat eli kaarevat suut. Saman voisi tehdä ompelukoneen siksakilla.



Sitten kassi taitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan sivusauma.



Sitten tarkkana! Pidä työ edelleen nurinpäin, taita sivut kohti keskustaa sen verran, että kantokahvat taittuvat kaksinkerroin. Taita molemmat sivut samalle puolelle. Ompele alareuna.



Kantokahvat olen ommellut yhteen niin, että ensin saman puolen kumpikin kahvaosa taitetaan nurjat puolet vastakkain. Sitten ne ommellaan yhteen niin, että ommel jää kahvan alle. VIDEOSTA NÄET SELKEÄMMIN:



Kantokahvat voi toki ommella monella muullakin tavalla, mutta tämän olen todennut nopeimmaksi ja ihan toimivaksi. Silitä ja kassi on valmis! 👌



Olen käyttänyt kangaskasseihin pääosin tukevampaa sisustus- tai verhopuuvillaa, mutta hyviä kasseja tulee myös vanhoista lakanoista (ei kuitenkaan kannata tehdä haurastuneista vaan esim. tarpeettomista vauvanlakanoista), pöytäliinoista tai verhoista. Olen myös yhdistellyt kankaita, niin palatkin tulee käytettyä.


Kankaat: Eurokangas




Kukka- ja ruutukangas: Ikea


🌸


Saumurihuolittelu on kestänyt meillä todella hyvin kovassa käytössä sekä monessa pesukonepesussakin. Halutessaan reunat voi kuitenkin huolitella ompelukoneen suoraompeleella taittamalla saumuriompeleen (tai ompelukoneen siksakin) nurjalle.







Olen nähnyt näitä kangaskasseja tehtynä myös vuorillisina, mutta itse en ole nähnyt tarvetta vuorelle - lakanavahvuisetkin kangaskassit ovat kestäneet kovassa käytössä. Vuorettomat kassit menevät myös pienempään tilaan taitettuna tai rullattuna ja niitä on kätevä pitää mukana varakasseina.




🍓

Kuten mainitsin, kassia leikattaessa jää taskunmuotoiset hukkapalat. Kokeilin tehdä niistä pussukan ja siitä tulikin ihan kätevä - sisälle mahtuu kyniä, puhelin ym. Toimii siis niin meikkipussina kuin pikkulaukkuna. Sivuille voisi ommella vielä nauhalenkit ja kiinnittää hihna, niin kätevä yliolanpusukka tärkeimmille tavaroille olisi valmis. Vieläpä samaa sarjaa ostoskassin kanssa 👌






Oletko sinä ommellut muovikassin mallisia kangaskasseja?
Mikä on sinun tyylisi tehdä niitä? 



Lue myös:
 

Jos haluat tietää milloin uusi postaus on luettavissa blogissani, seuraa MunTaipale -facebooksivua.