9.8.2018

Ompele äitiyspakkauslaatikkoon päällys 👶


Ihania uutisia - ystäväni saa pian vauvan 💙 Minä sain kunniaksi tehdä kangaspäällyksen äitiyspakkauslaatikkoon. Olen yhden päällyksen tehnyt muutama vuosi sitten ja mielessä oli vain ettei ompelutyö ollut niin helppo kuin olisi luullut... Hyvä haaste kuitenkin 💪 Ja ihan hyvä siitä tulikin. Henkilön Seija Taipale (@muntaipale) jakama julkaisu


Ystäväni toiveena oli neutraali vaalea väritys. Minulta löytyi kaapista tätini antamaa suloista pehmoeläinkuvioista ohutta puuvillakangasta. Pehmennykseksi etsin vaaleimman fleecekankaan, jota minulla oli laatikon sisäsivuille puuvillakankaan ja laatikon väliin. 

Mietin pitkään kuinka päällyksen tekisin ja tulisiko laatikon sisä- vai ulkopohjalle kangas vai pelkille laidoille. Päädyin ratkaisuun, että sisäpohjaan tulee kangas ja ulkopohja jää avoimeksi. Näin kangas ainakin pysyy kunnolla paikoillaan laatikon sisällä, kun patja tulee ns. pussiin ommellun päällisen päälle.


💙


Seuraavassa ompeluohjeet, kuinka minä päällyksen tein - se ei välttämättä ole paras tapa, mutta yksi vaihtoehto ainakin. HUOM: Jos teet joustamattomasta kankaasta kuten minä tein, jätä reilummat saumanvarat - omastani tuli vähän turhan nafti, vaikka sen laatikon päälle saakin tungettua...

1) Mittasin pohjan ja kaikki sivut (laatikon koko: pitkä sivu 70cm, lyhyt sivu 43cm ja korkeus 27cm), leikkasin puuvillakankaasta osat n. 1cm saumanvaralla. (Ulkosivut leikkasin reilusti pidemmiksi, jotta päällinen ei yllättäen jäisi liian lyhyeksi - leikkasin sen lopuksi oikeaan mittaan.) Lisäksi leikkasin sisäsivukappaleet fleecekankaasta.Patjan avulla pohjakankaasta saa leikattua kätevästi oikean kokoisen.

2) Ompelin sisäsivut kiinni pohjaan - jos laitat fleeceä tms. sisäsivuihin, ompele se samalla kiinni eli puuvillakankaat oikeat puolet vastakkain ja fleece päällä.

Kun sisäsivut on ommeltu, on päällinen tämän muotoinen:3) Itse ompelin tässä kohtaa sisäsivut toisiinsa kiinni, niin että päällisestä muodostuu pussi. (Jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut ommella ensin ulkosivut kiinni sisäsivuihin ja sitten vasta kaikki kulmat yhdellä ompeleella.)


💛

4) Seuraavaksi ompelin ulkosivut toisiinsa kiinni, niin että kappaleista muodostuu ympyrä.5) Tuon ympyrän pujotin laatikon ulkoreunan yli nurinpäin. Sisäpussin asetin laatikon sisälle oikealle kohdalle myöskin nurinpäin ja lähdin nuppineuloilla laittamaan ulkoreunusta kiinni sisäpussiin. Kun koko matka oli nuppineuloitettu, ompelin sauman.


💚

6) Ulkoreunuksen leikkasin sopivaan mittaan ja huolittelin pelkällä saumuriompeleella. Sauman voisi vielä kääntää nurjalle ja ommella ompelukoneella suorallatikillä.

Päällyksestä tuli ulkoreunasta todella tiukka, mutta ei onneksi kutistunut enää pesussa, joten vaikka se on nafti, pysyy ainakin laatikon päällä.. Tein myös lakanan patjalle. Patja vetää siististi sisäpuolen päällisen tiukalle eikä kangas jää lörpöttämään kuten ilman patjaa.

💗
Mitä olet ommellut vastasyntyneelle?


Lue myös:
 

24 kommenttia:

 1. Kuvio erottuukin juuri parhaiten, kun ei ole mitään poimutuksia tai laskoksia laatikon päällisessä. Silloin kun tein itselleni, ompelin taskun sisäreunaan, johon sai laitetua tutin/ lapaset/ itkuhälyttimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta - nyt näkyy kauniin kankaan kuvat hyvin. Tasku onkin hyvä idea!

   Poista
 2. Huh, mikä homma! Ei todellakaan helppo nakki. Todella tasaiselta ja kauniilta näyttää lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo todellakin - luulisi että tasaisen laatikon päällystäminen olisi aika iisi ja nopea juttu, mutta eipä ihan :D Tosi moooonta päivää tai no viikkoja pohdin, miten se oikein kannattaisi tehdä. Lopputulokseen olen aika tyytyväinen. Jälkeenpäin mietin, olisiko joustavasta kankaasta tullut parempi..!? Ehkä next time :D

   Poista
 3. Kaunis kokonaisuus! On sulla ollut urakka, mutta kyllä vaivannäkö kannatti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja siis kuuluihan tähän projektiin myös mm. väärinpäin ommeltu sauma - ohjeessa toki muistutan, että oikeat puolet vastakkain, mutta mokan kauttahan sekin tuli kirjattua ´:D

   Poista
 4. Kaunis lopputulos! Itse ompelin tytölleni neljä vuotta sitten päällyksen äitiyspakkaukseen, muttei se näin hieno ollut 😅 Poika nukkuikin sitten alusta asti vieressä, joten en hänen laatikkoaan päällystänyt.

  VastaaPoista
 5. Selkeä ohje ja hyödyllinen varmasti monelle. 😊

  VastaaPoista
 6. Kiva, kun olet laittanut ohjeen! Meidän äiti ompeli minun lapsilleni aikanaan äitiyspakkaukseen päällyksen, silloin kun en itse vielä ommellut. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin oikeastaan aloitin ompelut vasta, kun kuopus oli noin puolivuotias - ei ollut kankaista laatikonpäällystä. Kyllä se kangas tekee laatikosta kivemman ja arvokkaammanoloisen 😊

   Poista
 7. Kaunis lopputulos. Itse myös väsäillyt tuommoisia kun esikoinen oli tulossa maailmaan.

  VastaaPoista
 8. Kiva päällinen ja selkeät ohjeet! Harmi ettei ole enää tarvetta :P

  VastaaPoista
 9. Olipa selkeä ohjeistus ja käyhän tuo muillekin laatikoille! PUuvillalla voisi päällystää ihan jotain kivoja laatikoita sisustukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin totta!! Sen verran jäi itseäni kyllä kaihertamaan, että olisiko joku muu tapa parempi, että pitäisikin testailla vaikka joillain pienemmillä laatikoilla 😇

   Poista
 10. Tulipa siisti ja kaunis. Kannatti nähdä vaivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitu :) Ystävänikin tykkäsi päällyksestä, nyt vain odotetaan pientä sinne nukkumaan.

   Poista
 11. On kyllä siistiä jälkeä - ehkä niukat saumanvarat olikin oikeasti hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niin, toki halusinkin että kangas pysyisi suorana eikä lörpähtäisi, joten ihan onnistunut sitten kuitenkin :)

   Poista
 12. Ohje näyttää selkeältä ja varmasti monta kiinnostava. :)

  VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)