23.8.2018

Ompele vauvalle pipo ja tumput 👶

Ompelin ystäväni tulevalle vauvalle päällyksen äitiyspakkauslaatikkoon - voit lukea siitä täältä (sis. ompeluohjeet). Mukaan tein myös parit pipot ja tumput, jotka on helppo ommella. Pipojen ja peukalottomien vauvatumppujen ompelu sopii hyvin ompeluharrastuksen vasta aloittaneille, koska kaava on helppo, saumoja vähän, kangasta tarvitsee vähän ja lopputulos on nopeasti nähtävissä! 
Käytin näihin puuvilla-elastaani-trikoota ja resoria. Kankaana voi käyttää myös esim. vanhaa t-paitaa.

Vauvan tumput vuorella:


1) Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta halutun kokoiset päälli- ja vuorikappaleet. Itse tein näihin 10cm x 12cm (kuvassa 6cm taitteella) kappaleet ylhäältä pyöristäen.
2) Leikkaa resorista vähän kapeammat kappaleet. Itse leikkasin n. 12cm x 10cm.


Päällikappaleet, resorit, vuorikappaleet - käytin tässä vuorena samaa kangasta.


3) Ompele päällikappaleet, resorit ja vuorikappaleet kukin oikeat puolet vastakkain kuten kuvassa alla. Muista jättää vuorikappaleisiin kääntöaukot - ne ommellaan kiinni vasta ihan lopuksi!

Silitä ja höyrytä kaikki saumat aina ompelun jälkeen etteivät ne jää kuprulle!

4) Käännä päälli- ja vuorikappaleet oikein päin ja pujota ne resorin sisälle kuten kuvassa. Ompele resori+kangas -pyöriöt eli yhdistä kappaleet resoreihin. 
Ps. Tässä kohtaa lisäsin toiseen tumppun pienen "HANDMADE" -kangasnauhan pätkän eli resorin ja päällipuolen kankaan väliin.
5) Käännä tumput oikein päin kääntöaukosta.6) Ompele kääntöaukot kiinni ompelukoneen suoralla tikillä tai käsin. Ota kiinni resorin puolivälistä ja taita vuori päällisen sisälle.
VALMIS 👍


Vauvan vuorettomat tumput:


Kun meidän lapset olivat ihan pikkuisia - vastasyntyneitä, muistan että todella kiva tumppumalli oli pyöreät vuorettomat "suojat" pikkukäsiin ettei vauva satuta itseään kynsillään. Kokeilin siis tehdä nyt sellaisetkin.


1) Leikkaa kankaasta 4x halutun koiset kappaleet ja resorista kaksi esim. 10cm x 12cm kappaletta.2) Ompele tumppukappaleet oikeat puolet vastakkain yhteen, samoin resorien pitkä sivu.

3) Käännä resorit oikeinpäin ja taita kaksinkerroin kuten kuvassa.4) Pujota resori tumpun sisälle ja ompele pyöriöt eli resori kiinni kankaaseen.
5) Käännä työt oikeinpäin ja tumput ovat valmiit 👍💛


Vauvan pipo:


Vastasyntyneen keskimääräinen päänympärys on kuulemma 35cm. Tein pipokaavan tämän mukaan. Voit tulostaa tuon kaavan A4-kokoisena ja sitä on helppo piirtää vähän isommaksi tai pienemmäksikin.


1) Leikkaa pipopala kankaalta niin, että sekä toinen sivu että alaosa ovat taitteella. Lisää saumanvarat ennen leikkaamista!

Päälaen muotolaskoksen olen leikannut
ilman saumanvaroja.


2) Taita kangas oikeat puolet vastakkain sivusaumasta. Ompele koko matkalta kiinni - päälaen muotolaskokset jäävät vielä auki. Silitä ja höyrytä saumat.


 

3) Ompele toinen muotolaskos (joissakin ohjeissa kruunu) kiinni kankaan oikeat puolet vastakkain - tämä tulee pipon päällipuoleksi, joten valitse kummanko muotolaskoksen ompelet, jos kuosissa sillä on väliä! 
Katso video alta, kuinka minä ompelen päälaen muotolaskoksen! 
Silitä ja käännä pipo oikeinpäin.

4) Ompele toinen muotolaskos saumurilla tai käsin. Silitä, käännä oikeinpäin ja ...... pipo on valmis 👍

Ompelin settiin myös baggy-malliset housut - yksi vastaava kaava löytyy täältä Noshin ilmaiskaavoista.

💜


Jos haluat tehdä vielä helpomman pipon, voit tehdä hauskan neliöpipon!1) Leikkaa pipopala kankaalta niin, että sekä toinen sivu että alaosa ovat taitteella. Lisää saumanvarat ennen leikkaamista!2) Ompele yläosa ja sivu kiinni oikeat puolet vastakkain.3) Silitä saumat ja käännä työ oikeinpäin. Ompele alasauma koneella tai käsin. Taita pipo kaksinkerroin niin, että alasauma jää päälaelle pipon sisälle. VALMIS 👍💗

Oletko sinä ommellut vauvalle asusteita tai vaatteita?
Mitä ompelet mieluiten?


Lue myös:

8 kommenttia:

 1. Kiitos kivoista ompeluksista ja ohjeista.

  Minulla olisi toivomus ompeluohjeesta. Olen unohtanut, miten tuubihuivi ommellaan.
  Voisitko laittaa sellaisen ohjeen tähän blogiisi?

  Terveisin Pajulintu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pajulintu ja kiitos viestistäsi. Tuo onkin loistava toive ja mielelläni teen ompeluohjeen tuubihuiviin :) Sehän sopii tähän viilenevään syksyynkin hyvin. Jos haluat tiedon heti, kun se postaus on valmis ja luettavissa, voit seurata MunTaipale -sivua facebookissa.

   Poista
 2. Kivoja ja tarpeellisia juttuja 😊 vauvan tumpuista on hyvä aloittaa ompelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja niistä tulee niin sööttejä pikkuisia 😊💗

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta. Nyt sai atoopikko vauva tumput. Ei saa raavittua niin pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on hyötyä ohjeesta. Hyvää kevään odotusta sinne, jospa iho-ongelmatkin vähän helpottaisivat 💗

   Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)