26.1.2020

Ompele kalsareihin litteät saumat (saumuri + ompelukone)

Näin ystäväni ompelemat kalsarit, joissa saumat oli ommeltu ulospäin näkyville ja tikattu litteiksi. Kalsareista tuli paitsi kivannäköiset niin myös varmasti käyttäjälle mukavat. Kokeilin siis tätä tekniikkaa ja todella tykkään tuosta ulkonäöstä.






Kalsari-kaava on Jujunan Karhu-kalsarit. Lyhyisiin kalsareihin ompelin kaikki saumat - paitsi lahkeensuut ja vyötärökaitaleen käänteen, ulospäin saumurilla eli nurjat puolet vastakkain. Pitkiin kalsareihin ompelin näin vain etukappaleen - taka- ja sisäsauman ompelin perinteisesti saumurilla oikeatpuolet vastakkain.






Kangas on FabriKingin uutuuskuosi Skull Party trikookankaana. 

Etuosan ompelu on näin tehtynä paljon helpompaa ja nopeampaa kuin perinteisesti "pussiin ommeltuna", jossa sauma jää etuosien väliin sisälle.





Etuosia on siis kaksi (päällikappale ja vuori), joista molempiin ommellaan alaosaan muotolaskos (ompelin ne oikeat vastakkain eli saumat jäävät nurjalle). Sitten etuosat asetetaan nurjat vastakkain, nuppineulataan housuosiin kiinni ja ommellaan saumurilla nurjat vastakkain eli sauma tulee etupuolelle. Silitys ja höyrytys! Ja lopuksi sauma tikataan kiinni housuosiin esim. kolmipistesiksakilla. Silitys ja höyrytys! 

Todella kätevää eikä tarvitse aivojumpata miten sauman sai ommeltua etuosien sisään - vaikka ei sekään nyt niin vaikeaa ole, vaatii vain vähän kankaan asettelua. 




Etuosat on ommeltu saumat ulospäin - sisäpuoli jää pehmeäksi. Tämän jälkeen sauma tikataan vielä kiinni, joten ommel tulee tuohon etuosan vuoriosan viereen.



Takasauman sekä sisäsauman ompelin myös saumurilla nurjat puolet vastakkain eli sauma tulee ulkopuolelle ja tikkasin kiinni kankaaseen kolmipistesiksakilla.




Tuo magneettialusta nuppineuloille on muuten uusi lemppari-ompelutarvikkeeni - todella kätevä etenkin ommellessa, kun nuppareita ottaa pois ja vie käden kohti alustaa, niin vahva magneetti oikein imaisee sen! 




Saumuriommelsauma tikataan kiinni kankaaseen kolmipistesiksakilla. Näin saumasta tulee litteä.

Takasauman saa helposti silitettyä, kun sisäsaumaa ei ole vielä ommeltu.



Lahkeensuiden käänteet ompelin kolmipistesiksakilla.




Vyötärölle olin leikannut käännevaraa noin 6cm. Ompelin kuminauhan (leveys 27mm) ympyräksi ja laitoin sen kankaan väliin. Kiinnitin tiuhaan nuppineuloja ja ompelin kolmipistesiksakilla niin, että ommel ei ihan osu kuminauhaan. Lopuksi kiinnitin kuminauhan parista kohtaa ompelemalla suoralla ompeleella edestä ja takaa (- koska kiemurteleva kuminauha vyötäröllä on todella ärsyttävä).












Pitkät kalsarit on ommeltu bambujoustocollegesta. Etumus on ommeltu samanlailla kuin lyhyissä eli saumat edessä. Takasauma ja sisäsauma on ommeltu oikeatpuolet vastakkain niin, että sauma on sisäpuolella.





Jos haluat ommella vyötärökuminauhan suoraan kalsareihin kiinni ilman kankaan käännettä - suosittelen pehmeämpää kuminauhaa, esimerkiksi tätä: 

 Pehmeä vyötärökuminauha 40mm

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Toimii varmasti myös vauvan- ja lastenvaatteisiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tosiaan tätä ompelutyyliä voi hyvin käyttää vaikka mihin - juuri lasten ja vauvojen vaatteisiin varmasti todella hyvä, niin ei saumat paina.

      Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)