29.6.2018

Ompeluhaaste: uimapuku

Suomalaisten kaavojen tekijä Jujuna julkaisi kesän alussa uimapuku- ja bikinikaavoja ja haastoi ompelijoita yhteisompeluun juhannuksena. Hetken mielijohteesta päätin osallistua, koska A) minulla on pitkä selkä ja päärynävartalo - kaupasta en ole löytänyt sopivaa ja käytössä olevakin on vähän epäsopiva. B) Minulla on uimapukuun soveltuvaa polyesteri-lycraa omalla kuosisuunnitelmallani.
Design Seija Taipale


Kaavoista valitsin halterneck-uimapuvun. Pidensin etu- ja takaosaa 3cm - tosin jälkeenpäin ei olisi tarvinnutkaan.. Piirsin kaavat ylhäältä koon 38 ja alaosasta 40 ja 42 välistä. 

Kankaani on melko ohutta - ohuempaa kuin uikkarit yleensä, joten päätin tehdä uimapuvun kokonaan kaksinkertaisena.
Lähdin heti soveltamaan kaavan ohjeita ja leikkasin etuosan yläosat kaksinkertaisina taitteelta (ohjeessa neljä osaa, jotta yläosaan saa nauhan). 


Tilasin Jujunalta kaavojen lisäksi klooriveden kestävää kuminauhaa, framilonia ja bikinikupit. Kupit olivatkin liian pienet - jos ostat, niin mitat ovat siellä verkkokaupassa kyllä oikein, ostin vain koon 38/40 mukaan enkä mitannut senttimittoja.. Keksin kuitenkin katsastaa bikinivarastoni, joita on aivan liikaa ja yhdet päätin uhrata leikkaamalla kupit uimapukuuni.
Uimapukukuminauhaa laitoin sekä etu- että takakappaleen yläreunaan. Yläosien kuppirypytykset on tehty framilonilla, kuminauhan laitoin vain lisätueksi.

Framilonin ompelin ompelukoneen kapealla siksakilla, kaikki saumat on ommeltu saumurilla. 
Uimapuvun sivuihin laitoin vahvasti venyttäen framilonia, koska puku olikin aivan liian pitkä! Tässä vaiheessa työ meni muutenkin kovaksi räpeltelyksi, kun alaosa oli liian matala ja muokkasin jalanteitä. Jossain vaiheessa taisin leikata vahingossa takapuolta liian niukaksi, mutta resorikanttaus vähän auttoi - käännettä kun ei olisi enää raaskinut tehdä.

Kaavasta ja ohjeesta poiketen päädyin tekemään uimapukuun olkaimet. En olisi muuten saanut esim. selkäosaa hyväksi. Nytkin kangasta on paljon, mutta sivurypytykset ovat kuitenkin mielestäni ihan hyvät eikä ainakaan ole selästä liian tiukka. Olkaimet pitävät puvun ryhdissä eikä selkäosa pääse venymään alas. 

Olkaimet on takaa ommeltu kapealla siksakilla päälle - ei niin viimeistellyn näköinen läheltä, mutta takasauman purkamisessakin olisi ollut ongelmaa. Ompelin nimittäin saumurilla kuminauhan tuohon takasaumaan kiinni.
🌸Bikinikupit ovat etukappaleiden välissä irrallisina ja ne voi ottaa pois auki jätetyistä aukoista etuosan sivuista.
🌸
Enpä olisi aiemmin uskonut, että postaan itsestäni uimapukukuvia. Nyt se ei kuitenkaan tunnu edes vaikealta. Olen tyytyväinen itseeni ja uimapukuuni, joka oli todellakin ompeluhaaste minulle. Näin olisi tarkoitus tepastella myös rannalla tai uimahallissa. Kuvaajana toimi kohta 8-vuotias tyttäreni 💗 Kamerana Motorolan Moto X4.🌸


9.7.2018 Päivitys

Nyt olen viimein testannut uimapukua märkänä. Halusin testata uimapukua kotioloissa ennen uimahalliin tai rannalle uimaan menoa - olisi nimittäin aika noloa, jos puku lörähtäisi kastuttuaan! Onnekseni puku pysyi kuosissaan suihkussa. Selkäosa on uimapukuni epäonnistunein osa, mutta menettelee kuitenkin. Kangasta on selässä ihan liikaa ja tiesinkin sen tehdessä, mutta en enää olisi saanut lyhennettyä kuin vaakasaumalla ja sitä en kuvion takia halunnut, joten rypytin senkin sivusaumoihin.
Tässä vielä vertailukuvat ostouimapukuni ja omatekemän uimapukuni välillä. Ostouimapuku on Finnwearin koko M. Ometekemäni on ylhäältä kokoa 38 ja alaosasta 40/42. Omatekemäni ei ole ihan yhtä tiukka kuin valmispuku, mutta kuitenkin tarpeeksi napakka. Toki pitää vielä testata, miltä uidessa tuntuu.Lue myös:
  

10 kommenttia:

 1. Blogisi on uusi tuttavuus, bongasin facebookista. Joku oli postannut sen Käsitöiden ystävien vinkkipankki ryhmään.
  Uikkari on tosi kiva ja näyttää istuvan sulle ku nenä päähän.
  Ehkä mäkin joskus jaksaisin perehtyä moiseen urakkaan.
  Kunpa olisi enemmän aikaa ompelulle, mutta siihen tarvitaan myöskin paljon inspiraatiota, jotta jaksaa tehdä loppuun asti. Liian usein jää kesken syystä tai toisesta...
  Jatka vaan ompeluksia ja tätä blogia. :)
  Kiitos ja hyvää kesää!
  Toivottaa Marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjo ja kiitos paljon viestistäsi. Kiva, että löysit blogini :) Jos jatkossa haluat tietää, milloin uusin postaus on luettavissa - tule seuraamaan MunTaipale facebooksivua!
   Se on totta, että ilman inspiraatiota ja innostusta ei ompeluhommista tule mitään. Itselläni tämmöiset vaikeammat projektit saattavat keskeytyä kyllä muutamaksi päiväksi, mutta ajatus muhii päässä ja sitten on taas helpompi jatkaa. Monesti keksin yöllä tai juuri nukahtamaisillani parhaimmat ideat ja ratkaisut :)
   Hyvää kesää ja ompeluintoa sinulle.

   Poista
 2. Kuosisi sopii todella hyvin uimapuvun malliin. Upeat uikkarit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit :) Niin minustakin! Vähän tekisi mieli tehdä toinen uimapuku ns. perusmallilla, mutta yhdistää tämä sama etuyläosa siihen. Omia kankaitakin olisi vielä samassa materiaalissa ;)

   Poista
 3. Hieno uikkari! Ja wau mitkä kuvat. Musta ei ois kyl uikkarikuviin, mut kiva, et jollain riittää rohkeus. Ja hei, hauska kuosi. Jäinkin tuijottaan sitä oikeestaan ekana, et mitä siinä oikeastaan on. Sitä voi hahmottaa aika monellakin tapaa. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! No kyllä mä olen itsekin yllättynyt, että uikkarikuvat oli mulle ok :D Yksi vaikuttava tekijä on kyllä Masentunut mutsi -blogi, josta on saanut kehopositiivisuutta ja muutenkin realismia! Tuo kuosi on yksi ensimmäisiäni - tykkään sellaisista vanhanajan tapeteista ja hain sen tyylistä modernimpaa tyyliä. Siinä on vähän kaikkea joo ;)

   Poista
 4. Wow Seija, great swimming suit! That is probably one of the most difficult pieces of clothing to make ;) Your fabric really is great for a swim suit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Susan :) Yes, it was challenging project and I am happily surprised I made it! I like the fabric too - just as I wanted =)

   Poista
 5. Tosi taidokasta: omasta kuosista ja oman näköinen uikkari kaavasta soveltaen. Olipa hyödyllisiä vinkkejä uikkarin ompeluun: kaksinkertainen kangas ja resorit lahkeensuihin. Vielä en ole omaa ommellut, mutta kauan sitten ompelin tulevalle puolisolle, tai yritin ommella. Kaupoissa ei ollut sopivaa mallia, joten tarjouduin ompelemaan. Luotin omiin kykyihin kovasti :D Lahkeensuiden kääntämiseen se yritys kuitenkin kariutui, framilon oli liian haastava ommeltava käänteen sisään. Lahkeensuu kiristyi epätasaisesti. Muistelen että pikkuveljeni kelpuutti kuitenkin nuo uimahousut itselleen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Johanna 💛 Oli kyllä sen verran haastava projekti minulle etten saanut työvaiheita kovin paljoa kuvattua - mutta pääpiirteet nyt kuitenkin. Framilonin tosiaan siksakkaan yksinkertaiseen kankaaseen kiinni kevyesti venyttäen (tai uikkarini sivusaumoissa jopa ihan kunnolla venyttäen), taitos ja käänneommel, jos siis lahkeensuihin tai esim. paidan pääntiehuolitteluun. Mutta joo, välillä tulee kokeiltua uusia systeemeitä ja opittua mokista, mutta mimusta se on ihan toimiva keino oppia uutta ;D

  VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)