11.2.2020

Neuletakkien korjausompelua ✂


Miehelläni on muutama neuletakki pystykauluksella - kaikki mooonia vuosia vanhoja, paljon pidettyjä ja tykättyjä. Osassa kangas on alkanut jo kulumaan eikä niitä kohta saa pelastettua. Olen ommellut ratkenneita kainaloita ja rispaantuneita hiharesoreita.

Uusia vastaavia yhtä hyviä neuletakkeja ei ole löytynyt kaupoista, joten seuraava projekti olisi tehdä alusta loppuun itse tämän tyyppisiä. Kuulemma joustocollegesta ommellut takit sopisivat myös.




Yhdestä takista oli kyynärpäät kuluneet. Anoppi keksi kätevän paikkauskikan - hihat poikki poikittain ja reikien levyinen kaistale pois ja tilalle toista kangasta. Käytin tähän mustaan takkiin mustaa joustocollegea ja hyvin toimii. Neuletakin käyttöikää tuli taas pidennettyä. Tätä korjausompelukikkaa on näkynyt paljon lasten polvista kuluneiden housujen kanssa - samalla saa lisättyä pituutta. 

Hiharesoreihin olin jo aiemmin ommellut trikoosta kaistaleet rispaantuneiden peittoon. Helma ja kaulus vaatisi vielä fiksausta..



Reiän levyinen kaistale pois ja uusi kangaspala tilalle.





Harmaassa takissa oli vetoketju rikki, kaulus rispaantunut puhki ja kainalossa reikä. Purin vetoketjun pois, avasin kauluskappaleen sisäpuolelta ja ompelin sen saumurilla oikeat vastakkain yhteen. Silitys ja höyrytys ja hyvä tuli. 















Sitten ompelin kauluksen ulkopuolelta kiinni "suljettu overlock" -tikillä. 






Myös kainalon reikä oli helppo korjata, koska se oli niin pieni eikä kangasta ollut purkaantunut.




Tässä vaiheessa ompelin etumuksen kiinni eli tarkoitus oli tehdä pystykauluspaita ja päästä helpommalla kuin ompelemalla vetokeju. Näytti hyvältä ja innoissani vein paidan miehelle, joka koitti laittaa sen päälleen - mutta pää ei mahtunut kauluksesta läpi! 😀 




Jouduin siis kuitenkin kaivamaan vetoketjun esiin. Löysin samansävyisen lyhyen vetoketjun ja mittailin, että pitäisi riittää.




En ole kovin innokas vetoketjujen ompelija, mutta tämä sujui nyt kyllä ihan näppärästi. Ei lopputulos täydellinen ole, mutta toimiva.


 











Uudet kankaat insiroivat minua ehkä enemmän ompelemaan kuin vanhat risaiset vaatteet, mutta täytyy sanoa, että vähintään yhtä hyvä mieli tulee, kun vanhan vaatteen käyttöikää saa pidennettyä. Jemmassa odottaisi myös vaatteita, joista olisi tarkoitus tehdä jotakin ihan muuta vaatetta - yhdistämällä vaikkapa uutta kangasta tai toisesta vaatteesta muuta kangasta. 


Teetkö sinä korjausompelua? Mitkä ovat sinusta antoisimpia ompelutöitä?

1 kommentti:

  1. Kiitos kysymästä, kyllä teen paljonkin korjausompelua. Mutta oletpa sinä taitava! Noin perusteellista korjausta kuin teit neulepuseroon, en ole koskaan tehnyt. Ja joskus farkkujen tai takin vetoketjunkin vaihto on ollut liian vaativa minulle. Onneksi tällaisiin töihin löytyy ammattilaisia.
    https://www.korjausompelimojoensuu.fi/

    VastaaPoista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)