14.5.2020

Kokeilussa uusi kaavavalmistaja ja Seija-huppari

Suomessa on hyviä ompelukaavojen tekijöitä, jotka tuottavat uutta ja panostavat ohjeisiin. Ompelulehdissä on toki myös hyviä, inspiroivia kaavoja, mutta itse olen niin kärsimätön, että hermot menee koittaessa jäljentää oikeita kaavoja kaavaviidakkoarkista. Harvemmin siis enää lehdistä kaavoja jäljennän vaan ostan kaavapaketteja, joissa on yksi tai muutama kaava. Niissä kaavat ovat selkeästi arkilla.Ompelukaavat.fi Seija-hupparimekko


FabriKingillä on tällä hetkellä myynnissä Jujunan ompelukaavoja: teineille ja aikuisille. Kaavapaketeissa on todella selkeät kirjalliset ohjeet ja yleensä pienet apukuvatkin haastavimpiin kohtiin. Jujun sivuilla on lisää ohjeita mm. kuvallisesti esitettynä. Jujunan kaavoja on helppo yhdistellä keskenään ja kaavapaketeissakin on yleensä vaihtoehtoja esim. helmalle tai hihoille.


 FabriKing - kaavat verkkokaupassa


Viime vuoden lopulla kävin kirjeenvaihtoa Tian kanssa, joka oli perustamassa Ompelukaavat.fi kaavakauppaa. Lähetin Tialle omia ideoitani ja toiveitani ompelukaavoihin. Meillä vaihtuikin monet sähköpostit ja ja kuulemma niin paljon Tiia joistakin jutuista inspiroitui, että hupparimekkokaava sai nimen Seija 💗 Nyt www.ompelukaavat.fi -sivusto on jo vähän aikaa ollut toiminnassakin, avajaiset oli 10.4.2020.

Ompelukaavat.fi on ollut auki siis vasta kuukauden, mutta siellä on ollut jo kovasti meininkiä - on julkaistu ilmaisia kaavoja, kuten kätevä korttikotelo, ompeluohjeita ja kaavanmuokkausohjeita. Kannattaa käydä seuraamassa facebookissakin ja instassa, niin pysyy perillä kaikista uusista jutuista.

Olen ostanut heiltä kaksi kaava-pakettia: Tyyra-tunika ja Seija-hupparimekko. Ensimmäisenä testiin pääsi huppari. Ompelukaavat.fi verkkokaupassa kaavoista muuten valitaan vartalotyypin mukaan oikea kaava - mittataulukonkin mukaan olen leveälanteinen, joten sen tilasin. Jäljensin kaava-arkista koon 38. Olen mittataulukon tyyppiä pidempi ja halusin ettei huppari jää liian lyhyeksi, niin lisäsin helmaan 6cm pituutta. - Tosin Tia kyllä neuvoi, että pituuslisäys kannattaa tehdä vyötäröä ylemmäs, jotta saa lantion väljyydet oikeaan paikkaan. Näinhän se on, mutta kun en malttanut 🙈 
Kankaaksi otin suunnittelemani FabriKing diamond red gold -joustocollegen, hupun vuoriin musta trikoo ja taskupusseihin mustan bambujc:n glitterillä. Vetoketju, nauhanyöri ja nyrinpäät ovat Ompelukaavat.fi verkkokaupasta.
Minulla ei ollut sopivaa tukikangasta tai -nauhaa vetoketjua tukemaan, mutta käytin silitettävää nimikointinauhaa, joka on ohutta puuvillanauhaa ja tarttuu kankaaseen silittämällä - todella kätevää! Olen nauhan aikoinaan ostanut Tigerista, mutta jäänyt lähes käyttämättä ja nyt isojen lasten vaatteilla ei enää ole juurikaan nimikointitarvetta.


Vetoketjun ompelussa kannattaisi muistaa ommella molemmat puolet samasta suunnasta - esim. molemmat ylhäältä alas. Itse en siis muistanut.. varmaankin siitä johtuen tuli muutaman millin heitto kohdistukseen. Sama kannattaa muistaa, jos ompelee koristenauhoja tms. 


Taskupussien ompelu nurjalle puolelle etukappaleeseen.Hihoihin lisäsin FabriKingin uutuusnauhaa - puuvillanauha sirkkarenkailla 20mm. Väri "kulta" sopii erinomaisesti kankaan sävyyn ja tuo lisää ilmettä vaatteeseen. Lisäsin samaa nauhaa etukappaleelle poikkisauman kohdalle. Samalla se peitti raon, joka minulla jäi, kun ompelin vetoketjun liian ylös.

HUOM: Sirkkanauhaa ommellessa pitää varoa ettei naula osu renkaaseen! Huomioi etenkin, jos nauhaa tulee saumaan ettei rengas ole liian lähellä saumakohtaa.


 Puuvillanauha sirkkarenkailla 20mm


Ompelukaavat.fi on nyt lisännyt kuvallisetkin ompeluohjeet sivuilleen. Kävin jälkikäteen kurkkaamassa, kuinka huppu on ommeltu. Suosittelen kyllä katsomaan nuo ohjeet! Itse tein vähän eritavalla ja ihme kyllä sain ihan kohtuu siistiä jälkeäkin. 


💜


En ommellutkaan huppuun nyörikujaa vaan sirkkanauhaa isommilla sirkkarenkailla! Tämä oli idea, joka toimii tosi hyvin käytännössäkin ja on todella helppo tehdä:
1. Mittasin ensin sopivan sirkkarengasnauhan ja laskin, että pujotukset menevät tasan.  
2. Pujotin nyörinauhan renkaista.
3. Kiinnitin nauhan nuppineuloilla hupunreunaan.
4. Ompelin nauhan kiinni molemmista reunoista. 

Varo ettei neula osu renkaisiin!
Hupun nyöriä saa kiristettyä. Ainakin litteä nyöri toimii tässä tarkoituksessa todella hyvin.


En ommellut tukinauhaa hupun sisälle, mutta ompelin koristenauhaa tueksi hupparin sisäpuolelle. Samalla sisäpuoli on kivannäköinen. Fashion-nauha on myös uutuustuote FabriKingin ompelutarvikkeissa.

💛


Tyttäreni otti hyviä kuvia valmiista Seija-hupparimekosta 😊 -Seija
Helmasta jätin pois resorin ja hihansuihin ompelin ihan kapeat resorit.
Muokkasin hupparin takakappaletta vartalonmyötäisemmäksi kahdella isohkolla muotolaskoksella. Pitkä- ja notkoselkäisenä vaatteet jäävät minulla helposti muuten pussittamaan. Toki huppariin kuuluukin reilu väljyys, mutta itse kun tekee, saa tehdä oman mielen mukaan 💗

Tein selän muotolaskokset vasta aika loppuvaiheessa, kun pääsin hupparimekkoa kunnolla sovittamaan. Onneksi tämä kuosikangas antaa paljon anteeksi, jos niistä ei ihan täydellisiä tullut. Olen kyllä hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja aion takakappaleen kaavaa muokata seuraavia huppareita varten. Ehkä katson, jos saan muutoksen tehtyä keskitakasaumalla.
Tapasin yksi päivä Ompelukaavat.fi Tian lyhyesti pihallamme - turvavälimatkan päästä keskustelimme mm. vaatteiden sopivuudesta. Olen aika tattunut pitämään normaalina, että paidat kinnaavat, ahdistavat, riippuvat, lököttävät jostain kohdin. Etenkin olkapään ja kainalon seutu on kohdat, jotka harvoin ovat käytössä "mukavasti istuvat". Tia sanoi, että vaatteen tulisi nimeomaan olla mukava päällä ja tämä huomioidaan sopivilla väljyyksillä. 

Täytyy sanoa, että nyt vasta ymmärrän tämän! Sain tästä Seija-hupparimekosta nimittäin sellaisen mukavuusvaatteen, että ei ole ehkä ikinä ollut näin levollinen olo kainaloilla ja olkapäillä vaatteessa! Kainaloa ei ahdista, olkapäät ja kädet liikkuvat ilman, että vaate nousee tai kirraa. Silti vaate ei ole liian iso. 
En ole erityisen hyvä muokkaamaan kaavoja. Pitää perehtyä Tian vinkkeihin muokkausohjeisiin. Sen kuitenkin nyt huomasin, että pienilläkin muutoksilla ja huomioilla vaatteesta voi saada istuvamman. 

Olen todella iloinen, että tästäkin kaavasta oli valittavissa leveälanteinen malli. Jo pelkästään sen takia säästyin vaivalta yhdistää 1-2 kokoa - yleensä piirrän nimittäin yläosan koon 38 ja alaosan 40-42. Yleensä vaatteen muotoilu on minulle väärässä paikassa (vyötärö), koska olen mittataulukkoa pidempi (177cm). Tässä kaavassa ainakaan tuo ei mitenkään haitannut - ja itse sain lisättyä haluamani selän muotolaskokset. Helmaan lisäämäni 6cm oli juuri hyvä.
Suosittelen tätä kaavaa kaikille - tässähän on reilusti kokoja valittavissa ja oma vartalotyyppi. Uskoisin, että tämä malli sopii oikeastaan kaikille, koska on niin ihana olkapää-kainaloseudulta ja muutenkin.

Itse tein huppuun vuoren, koska halusin sen mustaksi enkä kankaan nurjaa valkoista näkyviin. Etukappaleen yläosaan on ohjeissa myös vuoritettu ohje - itse tein sen vuorettomana ja se ainakin oli todella helppo. Tukikangasta tai jotakin vastaavaa kannattaa laittaa vetoketjua tukemaan - tulee kaunista jälkeä.

Koristenauhoilla saa kivasti lisäilmettä tähän vaatteeseen. FabriKingillä on kivoja uutuusnauhoja täällä: Nauhat.

Ompeluniloa ja hyvää loppukevättä kaikille!


 Kässämessut netissä -facebookryhmä www.fabriking.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)