13.7.2019

Taistelu ompelujumia vastaan - uusi paita 💗

Kyselin viikko sitten vinkkejä ja ideoita ompelujumin selättämiseen yhdessä ompeluryhmässä facebookissa. Jokainen ompelija tai käsityöharrastaja törmää varmasti aika ajoin jumiin - tilaan jossa haluaisi ommella tai tehdä käsityötä, mutta ei vain pääse alkuunkaan.

Parhaimmat neuvot ovat tauon pitäminen, antamalla aikaa innostukselle ja energialle taas tulla. Käsityötauko on paikallaan silloin, kun into ei riitä aloittamaan tai homma ei tunnu kivalta.


💧

Kun vuoden alussa odottelin kangaskauppani valmistumista, kankaiden saapumista tehtaalta, haaveilin, että ompelen kaikista kankaista mallivaatteita. Ajattelin, että se olisi tietenkin aivan ihanaa - olenhan itse suunnitellut kankaat, etsinyt sopivat materiaalit ja tuottajat. Odotin kovasti, että pääsen kankaiden kimppuun.

Todellisuudessa aikaa meni alussa yrityksen "paperihommiin", verkkokaupan hiomiseen yms. Innoissani ehdin ommella kuitenkin pari nopeaa paitaa. 

Nyt, kun aikaa olisi ommellakin, olen ollut pettynyt ettei siihen olekaan ollut voimia, innostusta. Olen monesti katsellut valmiiksi leikattuja ja esipestyjä kankaita innoissani, mutta en ole jaksanut kaivaa edes kaavoja esille. 

🌞

Ompeluryhmässä sain tarvitsemaani ymmärrystä ja tsemppausta. Päätin luopua omista tavoitteista olla koko ajan tuottelias. Vinkkien siivittämänä otin esille kauneimman kankaan sekä uuden kaavan, jota olen halunnut testata ja aloitin vain.




Piirsin kaavat Jujunan Perfect fit -kaavapaketista paitaan Funny day. Siinä on takaosassa leikkaus - yleensä tämmöiset mallit sopivat hyvin pitkään selkääni. Kangasta oli esipesun jälkeen 70cm ja se riitti kokoon 38 juuri ja juuri, kun hihat leikkasi 3/4-pituisiksi. Ko. kaavapaketteja on myös myynnissä FabriKingin verkkokaupassa.

Upea kangas on FabriKingille heinäkuun lopussa tuleva Peacock fantacy. Se ja 8 muuta uutta kuosia painetaan trikoolle (91% puuvilla, 9% elastaani). Tämä trikoo on ohuehko (neliöpaino 190g) - kuitenkin peittävä, laskeutuu hyvin ja pitää kuosinsa. Sopii hyvin mekkoihin, trikoopaitoihin sekä urheiluvaatteisiin kuten leggingseihin.




Kun olin leikannut kankaat kaavojen mukaan, tajusin että kankaan kuvio menee nyt "rikki" takakappaleessa. Ehkä olisi kannattanutkin tehdä yksiosainen takakappale tästä kankaasta? Kysyin taas ideoita ompeluryhmässä ja niitä tuli monta hyvää. Mallasin erilaisia nauhoja keskisaumaan.



Joustopitsinauha oli ensimmäinen, jota lähdin miettimään. Harmikseni löysin vain reunapitsinauhoja - yhdistämällä niitä kaksi vierekkäin olisi saanut symmetrisen muodon. (Jälkikäteen toki löysin ison nipun "reunattomia" joustopitsinauhoja..)




Mallasin saumaan myös juuri sopivan kokoista kultanauhan pätkää sekä pitsinauhaa, jota myös oli juuri sopiva pituus. Epäilin kuitenkin miten joustamattomat nauhat toimii joustavassa paidassa? Ehkä ne keskisaumassa olisivat toimineetkin.






Jostain syystä en ihan lämmennyt noille nauhoille, vaikka ne sinänsä sopivatkin tyyliin. Yhtäkkiä muistin värikkäät kauniit napit, jotka joskus ostin ilman ideaa käyttötarkoituksesta. Etsin ne ja tajusin, että sävyt ovat juuri oikeat tähän kankaaseen. 




Valikoin napeista violetit, siniset ja vaaleanpunaiset napit. Ompelin ne käsin takasaumaan 5cm välein - ei kuitenkaan ihan alas asti.




Yksi hyvä vinkki, jonka luin vasta nappeja kiinnittäessä, oli vetoketjun ompelu sauman päälle. Lyhyt koristevetoketju olisi sopinut tähän tosi hyvin ja sen varmaan olisin tehnyt, jos en noita nappeja olisi muistanut. 

Mekkoprojektissa vuoden takaa käyntinkin tätä ideaa paidan takasaumassa.



💖

Hihat jäivät aavistuksen liian lyhkäsiksi. En kuitenkaan halunnut lyhentää niitä t-paita -mittaan vaan kaivoin taas pitsit esille. Löysin leveän joustopitsinauhan, jonka värit sopivat kankaaseen ihanasti. Leikkasin nauhan leveyssuuntaan puoliksi ja ompelin hihojen reunoihin. 




Paidan helman käänsin ja ompelin kaksoisneulalla. Pääntielle ompelin nurjalle kapealla siksakilla framilon-nauhaa, käänsin noin 1,5cm nurjalle ja tikkasin kaksoisneulalla. Vähän turhan paljon olin framilonia venyttänyt, mutta menettelee. 




🌸

Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen. Rakastan kankaan värejä, kankaan miellyttävää tuntua, pitsejä hihoissa ja nappeja takasaumassa. Tämä paita on hyvä laittaa päälle sunnuntaina, kun vietämme tyttären synttärijuhlia. Kävimme juuri ostamassa 5kg mansikkalaatikonkin, joten nyt leipomaan 🍓

Ainakin pahin ompelujumi on nyt selätetty 🌞

Kankaat ja kaavat www.fabriking.fi Peacock fantacy -trikoo verkkokaupassa heinäkuun lopussa.







🍀


Onko ompelu- tai käsityöjumi sinulle tuttu?

6 kommenttia:

  1. Paidasta tuli super söötti. Mun jumi liittyy nyt vahvasti mun kassiprojektiin, joka sisältää materiaalia, josta en vaan keksi tällä hetkellä yhtään mitään. Pitää yrittää ja testata tässä vielä muutama idea, jos vaikka poikisi jotakin todella erikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa 💗 Välillä hyvät ideat vaativat aikaa - todennäköisesti sinulla alitajunta tekee töitä kassiprojektin eteen ja yhtäkkiä idea putkahtaa mieleen.

      Poista
  2. Mitkä värit ja aivan ihana paita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, värit ovat minustakin upeat ja yksityiskohdat erottuvat paremmin kuin osasin kuvitella :)

      Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)