16.3.2018

Kääntöpaljettien pesu - varo!


Kirjoitin kolme viikkoa sitten kääntöpaljeteista (lue juttu: In juttu: kääntöpaljettikuvat). Sen jälkeen on kyselty, miten kääntöpaljettivaatteita kannattaa pestä ja kestävätkö ne pesukonepesun. Olen vastannut, että parissa pesussa ovat kestäneet hyvin pesupussissa nurin käännettynä 40-asteessa.


Nyt kävi köpelösti yhden paidan kanssa

 - varo!Meillä on kolme ompelemaani kääntöpaljettipaitaa - kissa, tiikeri ja nalle. Kissa- ja nallepaitoja olen pessyt pesukoneessa 40-asteessa nurin käännetynä pesupussissa. Nyt en ole varma, onko tiikeripaitaa pesty vielä pesukoneessa ennen kuin sille kävi vähän huonosti...

Uskoisin, että paljettien pintakerrosta 

on lähtenyt irti.Paita oli siis 40-asteen konepesun jälkeen täynnä läpinäkyvää muovihaituvaa! Ensin ajattelin, että paljetteja on rikkoutunut, mutta ei ole. Paljetteja ei ole irronnut eikä niistä ole lähtenyt väriä kummaltakaan puolelta. Uskoisin, että paljettien läpinäkyvää pintakerrosta (ehkä jokin lakka tms.) on lähtenyt irti.
Kahdelle muulle paidalle eli kissalle ja nallelle ei ole käynyt pesuissa mitään. Voi olla, että tässä tiikerikuvassa oli erilaisia paljetteja tai sitten pesukone on ollut liian täynnä tai vastaavasti liian "tyhjä".
Tiikeripaidan kääntöpaljettikuvan ompelin suoraompeleella läheltä paljetteja. Taustakankaan olin leikannut jo ennen ompelua pienemmäksi. Nyt myös se otti osumaa pesussa, mitä vähän epäilinkin, että voi käydä. Ompelin tiikerikuvan - samoin nallekuvan, jonka olin ommellut samalla tavalla, uudestaan kiinni tiheällä siksakilla paidan pohjakankaan värisellä langalla.
Ompelin kääntöpaljettikuvat uudestaan 

kiinni tiheällä siksakilla.
Kissapaitaa on pesty ja pidetty eniten eikä käytönjälkiä tai kulumia ole. Paljettien taustakangas on taitettu nurjalle ja tikattu suoralla ompeleella päältä läheltä paljetteja. Tämä on ainakin ollut kestävä vaikkei ehkä kaunein kiinnitystapa.


Nallepaitakin on kestänyt hyvin eikä mitään ole irronnut tai kulunut. Siksak-tikkaus varmasti vielä pidentää kestävyyttä. 


Aion kuitenkin jatkossa pestä

 kääntöpaljettipaidat käsin. Tuollainen muovi-/lakkahaituva on aika epämiellyttävää ja pistää miettimään mikromuoveja, joita emme edes näe. Ja niitä valtameriä täyttäviä muovimassoja, jotka täyttävät jo valaiden ja kalojen mahat. Kuulemma juomme muovia jo muovipulloistakin.. Maailman pelastaminen on kuitenkin niin monisyinen aihe, etten siitä sen enempää aio kirjoittaa. Totean vain, että mietin kyllä entistä enemmän niin ompelijana kuin muutenkin elämässäni, mitä ja miten voin tehdä vähän parempia valintoja. 


Mielestäni kaikesta ei tarvitse kieltäytyä, 

mutta kaikkea ei myöskään tarvitse saada!Mielelläni kuulisin muiden pesu- ja kestävyyskokemuksia kääntöpaljeteista. Oletko itse ommellut kääntöpaljettikuvia tai ostanut kaupasta valmiita vaatteita?

💧

Tulossa blogissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)