3.2.2018

Collegepaitoja ei voi olla liikaa!

Tammikuun aikana tein neljä collegepaitaa itselleni ja lähes joka päivä yksi niistä onkin ollut päälläni. Mekot on ihania, mutta arkisempia perusvaatteita tarvitsee paljon enemmän eli projekti jatkuu. Nyt pitäisi vain ostaa lisää henkareita - kankaita kyllä on! 


Kangas: Kuosiverstas (Vuokko luomujoustocollege, sinimusta)

Ensimmäisen collegepaidan tällä kaavalla (Kotiliesi Käsityö 8/2015) tein jo viime lokakuussa. Kaavassa on pitkä helma, josta tykkään myös, mutta uusimpiin paitoihin lyhensin sitä lantiopituiseksi. 

Kangas: Kuosiverstas (Iso aalto
luomujoustocollege, mustavalk.)
Kangas: Kuosiverstas (Pirunpelto
luomujoustocollege, vihreämusta)

Olen ihan ihastunut Kuosiverstaan kankaisiin. Luomujoustocolleget ovat pehmeitä, laskeutuvia ja trikoomaisia, mutta kuitenkin napakoita. Kokeilemistani jc:stä Kuosiverstaan kankaat ovat olleet parhaiten pesunkestäviä ja siksi sopiikin näihin arkipaitoihin erinomaisesti. 

Kuosiverstaan Elina suunnittelee kuosit itse. Ihailen hänen taitoaan tehdä pelkistettyjä kuoseja, jotka ovat ajattomia ja kaikille sopivia iästä tai koosta riippumatta. Aikuisten vaatteisiin on välillä vaikea löytää kuosia, jos ei halua ihan yksiväristä. Nämä kankaat näyttävät hyviltä isoissakin vaatteissa. 


Kuosiverstaalla on omien sivujensa ohella Kuosikylä-facebookryhmä, jonne voi itse ladata ko. kankaista tekemiään vaatekuvia - sieltä on hyvä hakea inspiraatiota.
Kangas: Kuosiverstas (Aarnimetsä luomujoustocollege, mustavalkoinen

Suomeen on saatu pandat Lumi ja Pyry. Somessa on näkynyt vaikka mitä ihania panda-tuotteita ja vaatteita. Minä ompelin Kuosiverstaan Aarnimetsästä talvisen bampumetsäpaidan. Toinen hiha piti tehdä kahdesta palasta - asettelin sauman mahdollisimman yhtenäiseksi kuosin kuvion kanssa.Käytän aika harvoin resoria kanttaukseen. Näissä kaikissa paidoissa olen huolitellut pääntien, hihansuut ja helman trikoolla (puuvilla-elastaani).


Kangas: Jätti-Rätti

Pari vuotta sitten kävin äitini kanssa Turun Jätti-Rätissä ja ostin mm. tämän kauniin jostavan sekoitekankaan. En tiedä mitä se on nimeltään, mutta vähän scubamaista ja mustat viivat ovat samettimaista kohokuviointia. Aivan ihana ja tuntuu kevyeltä päällä. 
💛

Tätä postausta tehdessä tuli mieleen, että voisin kokeilla tällä kaavalla paitaa myös trikookankaasta. Niitä on kerääntynyt aivan liikaa ompeluprojekteja odottelemaan, joten tartuin heti työhön. Valitsin trikookankaaksi jo puolitoista vuotta sitten Majapuulta voittamani Manga-kankaan. Oli jo aikakin ottaa tuo ihanuus työn alle.


Miksikö äiti leikkii pikkuautoilla? No, koska se kohta ompelee!

Mangaa oli 1m x 160cm. Se ei aivan riitä koon 38 collegepaitakaavalla paitsi hihoja vähän lyhentämällä. Itse asiassa olinkin halunnut kokeilla hihoja pitkillä resoreilla, joten nyt sekin kokeilu tuli tehtyä. Tällä kertaa käytin oikeaa resoria ja täytyy kyllä myöntää, että sen ompelu on paaaljon miellyttävämpää kuin trikookaitaleen. Resori joustaa kuin unelma sitä venyttäessä hihansuihin ja pääntielle.Pääntieresorin teen ns. näppituntumalla eli en mittaa resoria sopivaan mittaansa vaan otan pitkän pätkän 3-3,5cm levyistä resoria/trikoota, jonka ompelen pääntielle venyttäen. Ensin merkkaan takakappaleelle keskikohdan nuppineulalla. Resorin pään laitan alkamaan vähän merkin jälkeen ja ompeleen aloitan noin 4cm päästä.Venytän kaksinkertaista resorikaitaletta koko pääntieympäryksen matkan melko napakasti. Pysäytän ompelun vähintään 6cm ennen keskikohtamerkkiä ja otan työn pois paininjalan alta. Venytän sopivasti resorinpäitä keskikohtamerkille ja leikkaan resoripätkän lisäten saumanvarat. Sitten ompelen resorin päät yhteen nurjatpuolet vastakkan.


Venytän resorin ja laitan tarvittaessa nuppineulalla kiinni. Sitten ompelen viimeisen resorinpätkän takakappaleeseen kiinni ja pujotan saumurilanganpätkät neulalla saumanvaroihin. Lopuksi höyrytän ja silitän pääntieresoriompeleet (kuten kaikki muutkin saumat aina ompeluvaiheen jälkeen).


Pääntie näyttää jo silityksen jälkeen oikein kauniilta, mutta käyttömukavuuden takia ompelen vielä saumurisauman kauttaaltaan kiinni pääntielle suoralla ompelukoneompeleella. Samalla lisään kokomerkin.
Huomasin vasta, kun paita oli valmis, että ko. kangaskuosin tyypeistä iso joukko on unessa. Mietin, että tulikohan tehtyä yöpaita.. Varmaan se joidenkin mielestä on enempi yöpaita, mutta nyt kun olen paitaa päällä pitänyt, niin käyttövaatteeksi se kyllä menee. Ihanan kevyt päällä ja tykkään, että väljyyttä on joka puolella sopivasti, mutta hiharesorit ovat kapeat.

Lue myös:
 

11 kommenttia:

 1. That resori is perfect for that fabric! And I know what you mean about sewing with resori, vs trikoo or college fabric. It stretches perfectly and the end look is much more professional. I have noticed that the neckline's keep their shape much better with resori. But for more "dressy" clothes I have started to use facings.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You are right! I really need to buy more "resori", it is so worth it. For knit dresses I have used Framilon - I love it. I have tried to do facings too but not really good results so I think I do something wrong.. Has come too "jäykkä" (stiff?). Need to try sometime again.

   Poista
 2. Hyvännäköiset collaget! Mustavalkoinen on tyylikäs ja raidalliset resorit tekevät turkoosista collagesta uniikin.

  VastaaPoista
 3. Ihqu sammakkopaita toi vihreämusta. Onnea uudelle blogille!
  -Mirka M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirka :D Kiva, kun oot löytänyt blogini!

   Poista
 4. Vähän postauksia vielä, mutta heti tuli fiilis että tätä blogia pitää alkaa seurata! :) Ihania vaatteita, mä en oo vielä uskaltanut kauheasti ittelleni tehä mutta lastenvaatteet menee jotenkuten.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Monika - juuri kirjauduin sinunkin blogiisi lukijaksi :) Minäkin pitkään tein enemmän lapsille vaatteita, mutta nyt on ihanaa tehdä myös itselle. Ompeluniloa itse kullekin ^_^

   Poista
 5. Upeita vaatteita olet ommellut! Hauska ja hyvä idea käyttää autoja kaavapainoina :) Olipa mukava löytää blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura. Juu, pikkuautoja ja kaikkea muutakin sopivaa on aina kätevästi esillä kaavapainoiksi :D Sinulla on monipuolinen blogi - ihailen teitä, jotka hallitsevat ja etenkin löytävät intohimon monenlaisiin käsitöihin. Itse olen nyt ompelun (koneella) pauloissa, mutta toivon kipinän joskus heräävän kutomiseen.

   Poista
  2. Hassulta ehkä kuulostaa, mutta blogin myötä olen innostunut käsitöistä laajemmin. Ompelu on kyllä edelleen ykkönen.

   Poista

Lukisin mielelläni, mitä ajatuksia kirjoitukseni herätti. Voit jättää kommentteja, vinkkejä, ehdotuksia tai vain terveisiä :)